سبز نیوز

مطالب کاربردی گیاهان زینتی.گیاهان دارویی.کشت قارچ.کشت گلخانه ای.تراریوم و بونسای

سبز نیوز

مطالب کاربردی گیاهان زینتی.گیاهان دارویی.کشت قارچ.کشت گلخانه ای.تراریوم و بونسای

برخی گیاهان التیام بخش


برخی گیاهان التیام بخش

تاریخچه استفاده از گیاهان به عنوان داروی درمانی از همان ابتدای تلاش بشر برای درمان انواع بیماری ها شروع می شود. جالب است بدانید که بسیاری از گیاهانی که به عنوان چاشنی به غذای اصلی خود اضافه می کنید و یا بخشی از ترکیبات اصلی وعده های غذایی است نقش شگفت انگیزی در ترمیم، التیام و درمان دارد.


مهم ترین و شاخص ترین این گیاهان با نقش فوق عبارتند از:

 

1) رزماری (اکلیل کوهی):

این گیاه به عنوان دارویی تقویت کننده مغز در پزشکی سنتی چین کاربرد دارد. این گیاه حاوی روغن عصاره ای است که فعالیت مغز را تحریک کرده و هوشیاری را افزایش می دهد. همچنین برای تقویت سیستم گوارش و ایمنی بدن مفید است . برای برخورداری از خواص معجزه آسای این گیاه می توان آن را مثل چای دم نمود و مصرف کرد و یا مثل چاشنی به غذا و سوپ اضافه کرد و یا از عصاره آن برای عطر انگیز کردن خانه استفاده کرد.

 

2) نعناع:

نعناع و خانواده گیاهی آن مثل سوسنبر و پودنه یکی از گیاهانی هستند که در علم پزشکی دارای چندین کاربرد هستند. مثلا نعناع فلفلی ویا سوسنبر باعث افزایش مواد مترشحه مفید دستگاه گوارش می شود. اغلب ناراحتی های گوارشی را تسکین می دهد. همچنین حاوی آنتی اکسیدان هایی است که کبد را پاکسازی نموده، سموم را ازبدن دفع نموده  و بینایی را تقویت می کند. می توان این گیاه را دم نموده و نیم ساعت بعد از صرف غذا نوشید تا از بروز ناراحتی های گوارشی در امان بود.

 

3) آویشن:

در زمان سرما خوردگی و ابتلا به آنفولانزا می توان  مقداری از این گیاه را دم نموده و بنوشید. زیرا دارای خاصیت ضد باکتریایی، ضد ویروسی و ضد عفونی کنندگی است. این گیاه همچنین در تنظیم سیستم گوارش  و پیشگیری از نفخ موثر است.


4) مریم گلی:  

مریم گلی باعث افزایش اکسیژن در بخش کورتکس مغز و بهبود نیروی تمرکز می شود. این گیاه در تقویت عملکرد مغز بسیار موثر است. روش مصرف آن می تواند به عنوان چاشنی باشد.


5) پیاز کوهی:

یکی از خانواده های سیر و پیاز ، سوسن یا پیاز کوهی است که حاوی مقدار قابل توجهی از ویتامینو مواد معدنی ضروری مثل پتاسیم ، کلسیم، آهن و فولیک اسید می باشد. در پزشکی چین برای پاک سازی بینی گرفته ، پیشگیری از بوی بد دهان، تسکین درد معده ، تقویت کمر و افزایش گردش خون و درمان سردی دست و پا استقاده می شده است. این گیاه نیز می تواند به عنوان چاشنی و مطابق با ذائقه ، به بعضی غذاها اضافه شود.


6) ریحان:

این گیاه یکی از ترکیبات غذایی مورد علاقه مردم ایتالیا است . بوی این گیاه انرژی را مضاعف می کند و سرشار از بیوفلاونوئیدی است که در حفظ سلول های DNA از تشعشعات مفید است.


7) گشنیز:

این گیاه نیز تقویت کننده انرژی و سیستم ایمنی بدن است و هضم را نیز بهبود می بخشد.


8) جعفری:

مردم چین از این گیاه برای خنک نگه داشتن کبد و پاکسازی چشم استفاده می کردند.  گفته می شود که این گیاه چشم را از تشعشعات UV حفظ می کند .


 
گیاهان نام برده به طرق مختلفی می تواند مورد استفاده واقع شود . مثلا به عنوان ترکیب اصلی غذا ، به صورت دم کرده و یا به صورت مجزا و خام مصرف شود

اهمیت گلخانه و تغذیه دی اکسید کربن در گلخانه


 

مقدمه

ایران به دلیل شرایط خاص آب و هوایی و محدودیت های منابع آبی از جمله کشور های است که نیاز به تجدید نظر اساسی در ساختار نظام کشت بوده و در این راستا توسعه کشت گلخانه ای می تواند به عنوان یک راهکار مناسب مطرح باشد که هم اکنون مورد توجه قرار گرفته است

آنچه در این ارتباط می توناد مهم باشد تغییر نگرشی است که نسبت به این نوع سیستم کاشت مطرح بوده و باید این باور ایجاد شود که سیستم کشت گلخانه ای تفاوت اساسی با سیستم کشت سنتی داشته و علاوه بر تجربه نیازمند داشتن دانش گلخانه داری می باشد که در این راستا  . توجه به سبزیجات  گلخانه ای از اهمیت خاصی بر خوردار است .

 

ادامه مطلب ...

طرح توجیه فنی ، مالی و اقتصادی (پرورش صیفی‌جات گلخانه‌ای)


رح توجیه فنی ، مالی و اقتصادی (پرورش صیفی‌جات گلخانه‌ای)


 وزارت تعاون
   معاونت طـرح و برنامه
طرح توجیه فنی ، مالی و اقتصادی
پرورش صیفی‌جات گلخانه‌ای
تصویر بزرگ


با ظرفیت تولید 200 تن خیار در سال
تیـرماه 1382

خـلاصــه طــرح

 موضوع طرح :پرورش صیفی‌جات ( خیار ) گلخانه‌ای به ظرفیت 200 تن در سال
محل اجرای طرح : قابل اجرا در سراسر کشور
سرمایه گذاری کـل:
05/747 میلیون ریال
سهم آوردة متقاضی:
05/77 میلیون ریال
سهم تسهیلات:
670 میلیون ریال
دورة بازگشـت سرمایه:
27 ماه

مقدمـه :
 نرخ بالای رشد جمعیت از یک سو و کاهش وسعت اراضی حاصلخیز به دلیل توسعه روزافزون شهرها و مناطق صنعتی از سوی دیگر، ضرورت استفاده بهینه از امکانات موجود را بیش از پیش می‌نماید. بطور کلی افزایش تولید محصولات کشاورزی به دو طریق میسر می‌باشد ،‌یکی از طریق افزایش سطح زیر کشت و دیگری افزایش عملکرد محصول در واحد سطح. روش اول بنابر دلایل فوق‌الذکر قابل اجرا نیست، لذا بایستی با استفاده از تکنولوژی‌های جدید نسبت به افزایش میزان تولید در واحد سطح اقدام نمود. تولید صیفی‌جات گلخانه ای یکی از مصادیق تولید بیشتر در سطح کمتر می‌باشد.

   یکی از محصولاتی که در کشت گلخانه‌ای صیفی‌جات مورد توجه قرار گرفته است، خیار تیریپلوئید می‌باشد که هر بوته آن در یک دوره کشت به طور متوسط بیش از بیست و دو کیلو گرم محصول تولید می‌نماید. بذر این خیار هیبرید بوده و خیار حاصله پارتنوکارپ ( بدون تخم ) و قلمی خواهد بود. به دلیل مسدود بودن محیط ، کنترل شرایط اقلیمی از قبیل دما و رطوبت و همچنین آفات و امراض به راحتی مقدور بوده و دوره رشد محصول حدود شش ماه به طول می‌انجامد. در این دوره محصول هر سه روز یک بار قابل چیدن است.

   کشت صیفی جات در گلخانه به صورت ردیفی و آبیاری به روش قطره ای صورت می‌گیرد . فاصله کاشت بذر در روی ردیف ها 15 تا 20 سانتی‌متر و فاصله ردیف‌ها از یکدیگر 80 تا 100 سانتی‌متر در نظر گرفته می‌شود. دمای مناسب گلخانه برای رشد مطلوب بوته ها 22 تا 28 درجه سانتی‌گراد بوده و بایستی توجه داشت که افزایش بیش از حد رطوبت نسبی در گلخانه باعث تشدید بروز و گسترش امراض قارچی گوناگون می‌گردد. بدیهی است که در صورت مشاهده نشانه های بیماری بایستی سریعا نسبت به سمپاشی و کنترل آن با سموم قارچ کش مناسب اقدام نمود.

*          *          *

   اجرای این طرح به عنوان یک فعالیت تولیدی ، ضمن اینکه گامی به سوی خود اتکایی کشور  در محصولات کشاورزی به شمار می‌رود، می‌تواند تامین کننده نیاز صنایع تبدیلی و بازار مصرف بوده و بسترساز اشتغال به کار نیروهای متخصص ( خصوصا در علوم کشاورزی ) و فاقد تخصص گردد. ضمن اینکه بانوان کارآفرین نیز می‌توانند با پیاده سازی این طرح، گامی در جهت توسعه میهن بردارند.

 توجیه اقتصادی طرح :

الف – سرمایه گذاری ثابت :

الف – 1 ) زمیـن :

  

متـراژ ( متر مربع )

هزینه واحد ( هزارریال )

هزینه کل ( میلیون ریال )

30000

5/1

45

 

 

   الف – 2 ) محوطه سازی :

 

ردیف

شــرح

مقدار

هزینه واحد ( هزارریال)

هزینه کل (میلیون ریال )

1

2

3

محوطه سازی

حصارکشی

جدول کشی

500مترمربع

 800مترمربع

-

10

20

-

5

16

14

      جـــمـــع

35

 

   الف – 3 ) ساختمانها:

 

ردیف

شــرح

زیربنا(m2)

هزینه واحد ( هزارریال)

هزینه کل (میلیون ریال )

1

2

3

4

5

انبار

موتورخانه

سرویس بهداشتی

اداری و نگهبانی

گلخانه کمانی با پوشش                          پلاستیک ضخیم دولایه

36

20

12

40

3000

400

400

500

450

85

4/14

8

6

18

255

 

   جــــــمـــع

4/301

 

 

 

 

    الف – 4 ) ماشین‌آلات:

ارقام به میلیون ریال

ردیف

شــرح

تعداد

هزینه واحد

هزینه کل

1

2

3

4

5

6

7

تاسیسات آبیاری قطره‌ای

سمپاش پشتی موتوری

وسایل باغبانی

فرغون

هواکش

باسکول

وسایل ایمنی

2

2

4سری

10

12

2

1سری

10

3

2/1

15/0

1

5/0

1

20

6

8/4

5/1

12

1

1

      جـــمـــع

3/46

 

 

 

 

    الف – 5 ) تاسیسات:

 

ردیف

شــرح

تعداد

هزینه واحد(هزارریال)

هزینه کل(میلیون ریال)

1

2

3

4

5

حق انشعاب برق سه فاز

کابل کشی ونصب تابلوی برق

موتور پمپ آب و لوله کشی

کوره هوای گرم و ضمایم

تاسیسات حرارت مرکزی

-

-

1

8عدد

-

-

-

20000

800

-

40

10

20

4/6

40

      جـــمـــع

4/116

 

 

 

    الف – 6 ) وسایل نقلیه :

ارقام به میلیون ریال

ردیف

شــرح

تعداد

هزینه واحد

هزینه کل

1

وانت نیـــسان

1

78

78

   جــــــمـــع

78

 

    الف – 7 ) تاسیسات اداری:

ارقام به میلیون ریال

ردیف

شـــرح

هزینه کل

1

2

3

4

تلفـن

میز و صندلی اداری

وسایل آشپزخانه

وسایل رفاهی کارکنان

3

1

1

2

      جــــــمـــــع

7

 

   الف – 8 ) هزینه‌های قبل از بهره‌برداری :

ارقام به میلیون ریال

ردیف

شـــرح

هزینه کل

1

2

هزینه تهیه طرح، مشاوره، اخذ مجوزها و ثبت تسهیلات

آمــوزش

5/2

5/1

      جــــــمـــــع

4

 

 

جمع کل سرمایه گذاری ثابت

 

شـــرح

هزینه ( میلیون ریال )

زمـین

محوطه سازی و ساختمان ها

ماشین آلات

وسایل نقلیه

تاسیسات

تاسیسات اداری

هزینه های قبل از بهره‌برداری

45

4/336

3/46

78

4/116

7

4

جــــمــــع

1/633

پیش بینی نشــده ( معادل 5 % اقلام فوق )

6/31

جمـــــع کل

7/664

 

   ب- هزینه های جاری :

 

   ب – 1 ) مواد اولیه و نهاده های تولید :

 

ردیف

شـرح

مصرف سالانه

هزینه واحد (هزارریال)

هزینه کل(میلیون‌ریال)

1

2

3

4

5

6

7

سموم ضدعفونی کننده

سموم قارچ کش

سموم حشره کش

کود شیمیایی

کوددامی و خاک

پلاستیک کف بستر

بذر خیار

50کیلوگرم

10کیلوگرم

10لیتر

500کیلوگرم

10تن

1500کیلوگرم

7800عدد

50

60

60

65/0

50

50

5/0

5/2

6/0

6/0

32/0

5/0

75

9/3

    جــــمــــع

42/83

 

 

 

  ب – 2 ) حقوق و دستمزد :

ارقام به میلیون ریال

ردیف

شــرح

تعداد - نفر

حقوق ماهانه

حقوق کل

1

2

3

4

مدیر طرح

کارگر دائم

راننده

نگهبان و موتورچی

1

6

1

2

2/1

8/0

9/0

9/0

8/16

2/67

6/12

2/25

23% سهم حـق بـیمه کارفـرما

24

  جـــمــــع کل

10

-

8/145

 

    ب – 3 )هزینه نگهداری و تعمیرات :

ارقام به میلیون ریال

ردیف

شـــرح

ارزش دارایی

نرخ

هزینه کل

1

2

3

4

5

ساختمان و محوطه سازی

تاسیسات

ماشین‌آلات

وسایل نقلیه

تاسیسات اداری

4/336

4/116

3/46

78

7

2%

4%

4%

10%

10%

7/6

66/4

85/1

8/7

7/0

   جــــــمـــــــع

71/21

 

   ب- 4 ) هزینه استهلاک :

ارقام به میلیون ریال

ردیف

شـــرح

ارزش دارایی

نرخ

هزینه کل

1

2

3

4

5

ساختمان و محوطه سازی

تاسیسات

ماشین‌آلات

وسایل نقلیه

تاسیسات اداری

4/336

4/116

3/46

78

7

10%

12%

10%

20%

10%

64/33

97/13

63/4

6/15

7/0

   جــــــمـــــــع

54/68

 

 

   ب- 5 ) سوخت و انرژی :

 

شـــرح

واحد

مصرف سالانه

هزینه واحد (ریال)

هزینه کل(میلیون ریال)

برق

بنزیـن

گازوئیل

تلفـن

کیلووات ساعت

لیتر

لیتر

-

30000

6000

25000

-

250

650

160

-

5/7

9/3

4

1

   جــــــمـــــــع

4/16

 

جمـع هزینه های جاری طرح

 

شـــرح

هزینه ( میلیون ریال )

مواد اولیه و نهاده های تولید

حقوق و دستمزد

نگهداری و تعمیرات

استهلاک

سوخت و انرژی

42/83

8/145

71/21

54/68

4/16

جــــمــــع

87/335

پیش بینی نشــده ( معادل 5 % اقلام فوق )

79/16

جمـــــع کل

66/352

 

 

سرمایه در گردش

شـــرح

هزینه ( میلیون ریال )

مواد اولیه ( برای یک دوره – شش ماهه )

حقوق و دستمزد ( سه ماهه )

سوخت و انرژی ( سه ماهه )

71/41

45/36

1/4

جمـــــع کل

35/82

 

 

 

جمع کل سرمایه گذاری طرح

شـــرح

هزینه ( میلیون ریال )

سرمایه ثابت

سرمایه در گردش

7/664

35/82

جمـــــع کل

05/747

 

    ج – فروش:

 

ردیف

شرح

ارزش واحد (هزارریال)

میزان تولید

ارزش کل(میلیون ریال)

1

خیار گلخانه ای

2900

200 تن

580

   جــــــــمـــــــــع

 

580

 

برآورد هزینه های عملیاتی و غیر عملیاتی

 

ردیف

شــرح

هزینه ( میلیون ریال )

1

2

استهلاک هزینه های قبل از بهره برداری ( 4 ساله )

هزینه فروش و اداری ( معادل 2% فروش سالانه)

1

6/11

   جــمـــع

6/12

 

پیش بینی مالی طرح

شــرح

میلیون ریال

درآمد ( فروش )

580

  کسر می شود : قیمت تمام شده

66/352

سود ناویژه

34/227

  کسر می شود : هزینه های اداری و فروش

6/11

سود عملیاتی

74/215

  کسر می‌شود : استهلاک هزینه های قبل از بهره برداری

1

سود ویژه قبل از کسر مالیات

74/214

 

 

محاسبه دوره برگشت سرمایه:

 

دوره بازگشت سرمایه = 2/2 سال ( تقریبا 27 ماه )

 

   محاسبه نقطه سر به سر ( در 100% تولید )

 

( ارقام به میلیون ریال )

شــرح

هزینة متغیر

هزینة ثابت

هزینة کــل

مبلغ

درصد

مبلغ

درصد

مواداولیه

42/83

100

0

-

42/83

حقوق و دستمزد

03/51

35

77/94

65

8/145

سوخت و انرژی

12/13

80

28/3

20

4/16

تعمیر و نگهداری

34/4

80

37/17

20

71/21

استـهلاک

0

-

54/68

100

54/68

توزیع و فروش

6/11

100

0

-

6/11

استهلاک قبل ازبهره برداری

0

-

1

100

1

پیش بینی نشده

27/14

85

52/2

15

79/16

جمـــع

78/177

-

48/187

-

26/365

 

بر اساس محاسبات مبتنی بر اطلاعات جدول فوق نقطة سر به سر تولید معادل61/46%می باشد.

 

محاسبة کارمزد وام

 

 

1 - عقد مشارکت مدنی:

         مبلغ قرارداد:

        مدت قرارداد

         کارمزد

         کارمزد عقد مشارکت مدنی:            

 

670 میلیون ریال

شش ماه

13%

55/43 میلیون ریال

 

 

2 – عقد فروش اقساطی:

         مبلغ قرارداد

         مدت قرارداد

         کارمزد تسهیلات

         کارمزد عقد فروش اقساطی

         کل کارمزد تسهیلات

         کارمزد سالانه

         اصل تسهیلات سالانه

 

55/713میلیون ریال

54 ماه

13%

71/208 میلیون ریال

26/252 میلیون ریال

06/56 میلیون ریال

89/148 میلیون ریال

   

جدول بازپرداخت اصل و کارمزد تسهیلات :

 

  ارقام به میلیون ریال

شرح

سال 1

سال 2

سال 3

سال 4

سال 5

اصل بازپرداخت تسهیلات

44/74

89/148

89/148

89/148

89/148

کارمزد تسهیلات

03/28

06/56

06/56

06/56

06/56

جمــع

47/102

95/204

95/204

95/204

95/204


توجه: افرادی که به مبحث ساخت و مدیریت گلخانه علاقه مند هستند میتوانند مجموعه آموزشی گلخانه و گلخانه داری را دانلود کنند

دانلود

بستر کشت گیاهان گلخانه ای


بستر کشت گیاهان گلخانه ای

 بستر کشت گلخانه ای مانند هر بستر کاشت دیگری دارای چهار وظیفه اصلی است که  عبارتند از : 1- مخزن مواد غذایی 2- نگهداری آب و در دسترس قرار  دادن آن برای گیاه  3- تبادل گازی بین ریشه و اتمسفر 4- محل استقرار گیاهان .    

ادامه مطلب ...

اثرات مصرف بهینه کود در افزایش عملکرد گوجه فرنگی


اثرات مصرف بهینه کود در افزایش عملکرد گوجه فرنگی


گوجه فرنگی (Lycopersium  esculantium) یکی از سیزیهای مهم است که به لحاظ داشتن ویتامین A , C  و مواد غذایی نقش مهمی در سلامتی جامعه ایفا می نماید . گوجه فرنگی در شرایط اقلیمی بسیار متفاوت از بوشهر گرفته تا مرند آذربایجانشرقی و در تمام استانهای کشور در سطح وسیعی کشت می شود . این سیزی مهم در مناطق جنوبی کشور نظیر استانهای هرمزگان و بوشهر که دارای هوای گرم هستند در زمستان در هوای آزاد محصول (نوبری) داده و در اواخر اردیبهشت ماه باردهی آن به اتمام می رسد .

این در حالی است که در استانهای سردسیر در همین مواقع نشاء های گوجه فرنگی از خزانه به مزارع انتقال داده شده و در طول تابستان محصول می دهد. در اکثر استانهای کشور با وجود اقلیم متفاوت , کشت مزرعه و پلاستیکی و گلخانه ای آن مرسوم است . میزان برداشت عناصر غذایی گوجه فرنگی با 90 تن عملکرد بیش از 260 کیلوگرم ازت (N ) , 100 کیلوگرم (P2O5) , 520کیلوگرم پتاسیم (K2O) , 40 کیلوگرم منیزیم , 60 کیلوگرم گوگرد و رقمی بیش از 100 کیلوگرم در هکتار کلسیم می باشد . ولی مقدار برداشت عناصر ریز معدنی درمقایسه با عناصر پر مصرف بسیار کم و ناچیز است .

مثلا برای برداشت 48 تن در هکتار گوجه فرنگی فقط 608 گرم مس (Cu) , 535 گرم آهن (Fe) ,  95 گرم منیزیم (Mn) ,60 گرم روی(Zn) و 28 گرم بر (B) برداشت میگردد که در مقایسه با مقادیر عناصر پرمصرف بسیار ناچیز ولی مهم می باشند (1998 . Fertilizer Development center National) 

افزایش محصول , بهبود کیفیت و مقاومت در مقابل برخی از بیماریها در این محصول مستلزم مصرف متعادل کودهای شمیایی و افزایش مواد آلی چه در خزانه و چه در مزارع گوجه فرنگی است .

نقش عناصر در عملکرد و کیفیت گوجه فرنگی  

1-      ازت

تاثیر ازت بر رشد سبزینه ای و محصول گوجه فرنگی از عناصر دیگر بیشتر است . ازت تشکیل گل و میوه را افزایش داده و بلوغ را به تاخیر می اندازد. کمبود ازت در گیاه سبب کاهش جیبرلین , اکسین و افزایش ممانعت کننده های رشد () می شود . ریزش تعدادزیادی از گلها در درجه حرارت های زیاد نیز به علت کمبود ازت در گیاه گوجه فرنگی است . این گیاه برای تولید بیش از 100تن محصول در هکتار به جذب ازت بیشتری در هر روز نیاز دارد . اندازه , رنگ , مزه و درصد مواد جامد در میوه در اثرمصرف زیاد ازت کاهش و اسیدیته قابل سنجش افزایش می یابد . به طور کلی ازت زیاد سبب بروز کاهش مقاومت گیاه نسبت به بیماریها می شود . ظهور مرگ انتهایی میوه (Blossom end  rot) با افزایش میزان ازت به خصوص در فرم آمونیومی افزایش پیدا می کند در صورتی که شدت پوسیدگی ریشه (Botrytis cinera) با درمان کمبود ازت در گیاه کاهش پیدا می کند . گوجه فرنگی فرم ازت نیتراته را به فرم آمونیومی آن ترجیح می دهد . ضمنا نیترات راندومان مصرف آب (  W.U.E) را بهبود بخشیده و غلضت اسید آمینه آزاد را کاهش می دهد.

 

2-      فسفر

وجود فسفر کافی در محیط ریشه سبب توسعه سریع و استفاده بهتر گیاه از آب و دیگر مواد غذایی ضروری گیاه می شود . فسفر (به همراه استفاده ازت و پتاسیم ) رنگ پوست و گوشت میوه , میزان ویتامین C و سفتی میوه را بهبود و بلوغ را تسریع می بخشد . بدیهی است بر مبنای مقدار فسفر برداشتی توسط گوجه فرنگی و آزمون خاک (حد بحرانی حداکثر 15 میلی گرم در کیلوگرم بر مبنای روش اولسون) بایستی نسبت به مصرف کودهای فسفاته اقدام نمود که متاسفانه تاکنون چنین نبوده است .

 

3-      پتاسیم

علائم کمبود پتاسیم در گوجه فرنگی با تیره تر شدن رنگ گیاه و گوتاه شدن بین گرهها ظاهر می شود . نکروزه شدن حاشیه برگها نیز نشانه شدت کمبود پتاسیم در این گیاه است . افزایش میزان پتاسیم ور محلول غذایی با کاهش خسارت ناشی از بیماری Alternaria همراه است . به نظر می رسد پتاسیم تاثیر مثبتی نیز بر روی قارچ برگی (Clodosprium fulvum ), پوسیدگی ساقه (Diplodialyocopersici ) و پوسیدگی ریشه (Botrytis cinere ) دارد .

گرچه تاثیر پتاسیم بر میزان محصول به اندازه ازت چشمگیر نیست اما با این حال اثر پتاسیم بر افزایش بر افزایش اندازه میوه را نمی توان نادیده گرفت . یکی از دلایل اختلال در رسیدن میوه , تغذیه  ناکافی پتاسیم در گوجه فرنگی است .

 کمبود پتاسیم سبب قهوه ای شدن آوندها , سفیدی دیواره , خاکستری شدن دیواره و سبزی میوه می شود . میزان پتاسیم در دمبرگ , همبستگی زیادی با توسعه بافت سفید در میوه دارد . بدشکلی و غیر یکنواختی رنگ میوه با افزایش مصرف پتاسیم کاهش می یابد . پتاسیم نقش مهمی نیز در رنگ میوه در صنایع تبدیلی دارد . مصرف پتاسیم سبب افزایش کارتنوئید , لیکوپن و کاهش کلروفیل شده و تاثیر زیادی در متابولیسم اسید های میوه (عمدتا اسید سیتریک و اسشید مالیک) دارد . در مجموع کل مواد جامد, قند ها , اسید ها , کاروتن, لیکوپن , و خاصیت انباری در میوه های گوجه فرنگی که از تغذیه پتاسیم بهره مند بوده باشد بیشتر است . ریزش میوه قبل از بلوغ نیز در گیاهانی که دارای غلظت پتاسیم کمی هستند بیشتر است .

 

نظر بر اینکه مقدار پتاسیم مورد نیاز گوجه فرنگی در مقایسه با سایر عناصر غذایی باید حداکثر باشد , بنابراین مقدار کود پتاسیمی مورد نیاز چه از منبع سولفات (قبل از کاشت)و چه از منبع کلرورپتاسیم (سرک) بستگی به عملکرد , رقم , درصد رس , نوع رس, کلسیم و منیزیم , ظرفیت تبادل کاتیونی , مقدار پتاسیم قابل استفاده و درجه نسبی تخلیه پتاسیم خاکهای مربوطه دارد . در مناطق شور مصرف کلرورپتاسیم به صورت سرک در مقایسه با شاهد عملکرد را افزایش داده ولی قابل مقایسه با سولفات پتاسیم نبوده ولی در خاکهاو آبهای غیر شور مصرف چند دفعه ای کلرورپتاسیم همزمان با رشد و زمان گلدهی (حداقل چهار بار) بیشترین تولید را چه در ایران و چه در پاکستان عاید نموده است .

پتاسیم علاوه بر افزایش تولید و بهبود کیفیت (بازار پسندی) , سبب افزایش مقاومت گیاهان منجمله گوجه فرنگی در برابر شوری , کم آبی , انواع تنشها و آفات و بیماریها نیز گشته و بازیافت آب و کود را نی افزایش می دهد .

در جدول زیراثر مقادیر مختلف پتاسیم در افزایش عملکرد و کاهش تجمع نماتدها در ریشه های گوجه فرنگی نشان داده شده است .

 

اثرات پتاسیم در عملکرد  تراکم نماتد ها

تیمار کودی

 

عملکرد (تن در هکتار)

 

تراکم نماتدها در ریشه

 

شاهد

 

73

 

20/3

 

K1

 

78

 

20/3

 

K2

 

88

 

97/1

 

K3

 

81

 

15/2

 

K4

 

80

 

20/3

 

در تمامی آزمایش ها با مصرف زیادی پتاسیم به دلیل ایجاد رابطه آنتاگونیستی عمدتا با کلسیم و منیزیم عملکرد کاهش یافته است .

4-کلسیم و منیزیم

بسیاری از اختلالات فیزیولوژیکی در رسیدن میوه , به علت کافی نبودن کلسیم (به خصوص با مصرف ازت آمونیاکی)می باشد . تعدادی از محققین مرگ انتهای میوه (Blossom end  rot) را به دلیل کمی کلسیم و زیادی آب , ازت و منیزیم در خاک ذکر کرده اند . ترک خوردن میوه گوجه فرنگی که در مزارع گوجه فرنگی بسیار شایع است یکی دیگر از اختلالات فیزیولوژیکی است که دلیل آن کمبود کلسیم می باشد . افزایش نسبت Na:Ca  نیز سبب شیوع بیشتر پژمردگی فوزاریومی(Fusarium oxysporinmy) می شود .

کمبود منیزیم نیز با مصرف زیاد پتاسیم و فرم آمونیومی ازت پدید می آید که با مصرف خاکی 100 کیلوگرم سولفات منیزیم و یا محلول پاشی سولفات منیزیم به میزان 5/1 درصد (حداقل دوبار) کمبود را سریعا درمان می نماید . درجداول زیر جذب عناصر غذایی و متواسط غلظت این عناصر در بافتهای مختلف گوجه فرنگی نشان داده شده است

 

جذب عناصر غذایی به ازاء هر تن محصول گوجه فرنگی( کیلوگرم )

 

 

 

ازت (N)

 

فسفر (P)

 

پتاسیم (K)

 

منیزیم (Mg)

 

کلسیم (Ca)

 

دامنه جذب

 

4/3- 1/2

 

45/0- 28/0

 

4/4- 11/3

 

54/0- 26/0

 

99/2- 8/1

 

متوسط جذب

 

9/3

 

4/0

 

0/4

 

45/0

 

35/2

 

 

متوسط غلظت عناصر غذایی در اندامهای مختلف گوجه فرنگی بالغ ( گرم در گیاهان )

اندام گیاهی

 

عناصر غذایی

 

وزن خشک

 

ازت(N)

 

فسفر (P)

 

پتاسیم(K)

 

کلسیم(Ca)

 

منیزیم(Mg)

 

برگ

 

77/3

 

75/0

 

85/5

 

56/8

 

075/

 

8/136

 

دمبرگ

 

68/0

 

17/0

 

07/4

 

89/1

 

34/0

 

9/48

 

گل و دمگل

 

22/0

 

04/0

 

37/0

 

14/0

 

03/0

 

6/9

 

میوه

 

55/8

 

82/1

 

70/16

 

58/0

 

62/0

 

1/443

 

ساقه

 

87/0

 

25/0

 

34/2

 

90/0

 

19/0

 

41/9

 

ریشه

 

06/0

 

01/0

 

08/0

 

05/0

 

01/0

 

7/3

 

 

علی رغم آهکی بودن خاکهای زیر کشت گوجه فرنگی , محلول پاشی چند باره کلرورکلسیم , هر بار با غلظت دو الی سه هزار اکیدا توصیه می گردد .

به طور کلی , مقدار و نوع کودهای مورد نیاز گوجه فرنگی بستگی به عوامل مختلف از جمله حاصلخیزی خاک , رقم , دوره آبیاری , میزان رطوبت , تنوع زراعی , عملکرد و روش مصرف دارد . توصیه کودی برای کشت گوجه فرنگی بر اساس آزمون خاک بدست آمده شده طبق جدول زیر  به قرار زیر می باشد :

توصیه کودی بر اساس آزمون خاک در زراعت گوجه فرنگی

ازت

 

 

 

 

فسفر

 

پتاسیم

 

 کربن آلی (درصد)

 

اوره (کیلوگرم در هکتار)

 

فسفر خاک (میلی گرم در گیلوگرم)

 

سوپر فسفر تریپپل (کیلوگرم در هکتار)

 

پتاسیم (میلی گرم در گیلوگرم)

 

سولفات پتاسیم (کیلوگرم در هکتار)

 

کلرورپتاسیم (کیلوگرم در هکتار)

 

کمتر از 5/0

 

450

 

کمتر از 5

 

150

 

کمتر از150

 

500

 

500

 

0/1- 5/0

 

400

 

10- 5

 

100

 

200- 150

 

400

 

400

 

5/1- 0/1

 

300

 

15- 11

 

50

 

300- 201

 

300

 

300

 

بیشتر از 5/1

 

250

 

بیشتر از 15

 

0

 

بیشتر از 300

 

200

 

200

 

 

چه باید کرد ؟

مصرف تمام کودهای آلی , پرمصرف و کم مصرف (ریز معدنی ), کلسیمی, منیزیمی و گوگردی باعنایت به مقدار برداشت محصول و شرایط فیزیکوشیمیایی خاکهای زیر کشت الزلمی است , منتها مصرف کودهای ازته مخصوصا به شکل آمونیومیرا بایستی زیاد افزایش نداده و حتما مصرف آن به صورت سرک (نیترات) باشد تا ضمن افزایش بهره وری کودهای ازته , تجمع نیترات را در گوجه فرنگی و رب گوجه فرنگی کاهش داد .

نظر بر اینکه با مصرف پتاسیم راندومان جذب سایر کودها افزایش می یابد , بنابراین با عنایت به نتایج آزمون خاک مقدار مصرف پتاسیم حداقل به دو برابر کود توصیه شده افزایش داده شود .

حد بحرانی برای نیل به حداکثر تولید (75 درصد پتانسیل) در گوجه فرنگی برای فسفر با روش اولسن در خاکهای آهکی با بیش از یک درصد کربن آلی 10 میلی گرم در کیلوگرم , برای پتاسیم با روش استات آمونیوم درخاکهای سبک 300 و در خاکهای بافت سنگین 350 میلی گرم در کیلوگرم و برای عناصر ریز مغذی آهن , منگنز , روی , مس (روش DTPA ) و بر (آب داغ) به ترتیب 10, 10 , 3 , 5/1 و 5/1 میلی گرم در کیلوگرم پیشنهاد می شود 

منابع مورد استفاده

1-       اداره کل آمار و اطلاعات

2-       ارشد کامران . بررسی و تعیین نیاز کودی (ازت و فسفر) دو رقم گوجه فرنگی

3-       خوشخوی, مرتضی و علی اکبر کامکارحقیقی , گوجه فرنگی از کشت تا برداشت  دانشگاه شیراز

4-       ملکوتی ,محمدجعفر و محمد مهدی طهرانی . نقش ریز مغذی ها در افزایش عملکرد  و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی

وبلاگ مهندسی کشاورزی  

وزارت کشاورزی ,  نشریه علمی تخصصی شماره 65 سال 1379

خزانه


خزانه


خزانه هوای آزاد(outdoor bed)

خزانه‌ هوای آزاد عبارت از کرت یا باغچه‌های به اندازه‌‌های مختلف است که ابتدا بذر در آن به صورت پرپشت و نزدیک به هم کاشته شده، پس از رشد ، نشاءهای تولیدی به محل کاشت انتقال می‌یابند. در خزانه می‌توان درختان را نیز برای تولید پایه کشت نمود و نهال‌های حاصل را، خواه پیش یا پس از پیوند زدن، به باغ یا محل دایم کاشت منتقل کرد. از این نوع خزانه، در ایران، به صورت قلمستان در کناره رودخانه‌ها نیز استفاده شده، در آن قلمه‌های درختانی مانند سپیدار یا بید را ریشه‌دار می‌نمایند 

ادامه مطلب ...

پوشش گلخانه

:پوشش گلخانه


مهمترین خصوصیت پوشش گلخانه این است که بیشترین مقدار نور و حرارت آفتاب را از خود عبور داده و به گیاه برساند. در هیچ یک ازانواع  پوششها انتقال نور و حرارت صد درصد نیست زیرا در هر حال مقداری از نور، منعکس شده و یا جذب پوشش می شود. بین پوششهای مختلف شیشه از نظر عبور نور مقام اول را دارد و پوشش پلاستیکی بعد از شیشه در مقام دوم قرار دارد.

پوشش شیشه ای: کیفیت و مرغوبیت شیشه و نیز ابعاد آن در میزان عبور نور تأثیر دارد. هر چه درصد آهن در شیشه بیشتر باشد، شیشه کدرتر شده و درصد نور کمتری را از خود عبور می دهد. قطعات بزرگتر شیشه از نظر عبور نور بهتر از قطعات کوچک است زیرا بع قاب آهنی یا چوب کمتری نیاز دارد و سایه اندازی کمتری در گلخانه انجام می شود. ولی شیشه های بزرگ در برابر برف و باد مقاومت کمتری دارند و زودتر می شکنند. درز بین شیشه ها و قالبهای فلزی اکثراً مقداری هوا را از خود عبور می دهند. به همین دلیل پوشش شیشه ای دائماً تهویه مختصری در گلخانه ایجاد نموده و به علت خارج کردن رطوبت اضافی کمتر از پوشش پلاستیکی عرق می کند. 

ادامه مطلب ...