از نظر نوع سازه گلخانه ها به دو دسته چوبی یا سنتی و مدرن یا فلزی تقسیم می شوند.
4-2- گلخانه های چوبی
اسکلت
اصلی این گلخانه ها از چوب با پوشش پلاستیک مـی باشد. ارتفاع در ایـن سازه
هـا 2 تا 3 متر و سیستم گرمایی و تهویه مناسبی ندارد و بدلیل ارتفاع پایین
مناسب کشت محصولاتی نظیر خیار و گوجه فرنگی نمی باشد. مزیت این گلخانه ها
قیمت ارزان احداث هر واحد آن می باشد ولی بدلیل نامناسب بودن محیط داخلی
برای رشد گیاه معمولاً میزان تولید در واحد سطح در مقایسه با گلخانه های
مدرن بسیار کمتر است. بدلایل ذکر شده این نوع گلخانه ها توسعه نیافته است و
گلخانه های چوبی که قبلاً احداث شده به تدریج به گلخانه های مدرن تبدیل می
شوند.
حضرت محمد (ص) فرموده اند:
"هرکس انار بخورد، کینه و دشمنی را از خود دور کرده است."
انار اولین بار در شرق
ایران
یافت شد و بعد به هندوستان، آفریقا، چین، اروپا و آمریکا برده شد.
برای هزاران سال انار
به عنوان گنجینه قدرت شناخته می شد. انسان ها برای زیبا تر شدن از این میوه استفاده
می کردند. در مصر، مردگان را با انار دفن می کردند.
در چین، هسته انار را
شکر می زنند و در جشن عروسی برای خوشبختی عروس و داماد آن را می خورند.
انار جزوی از نشانه و
سمبل نجابت در مردم اسپانیا است.
انار سمبل باروری و
ازدواج است.
انار به عنوان رنگ
برای پارچه استفاده می شود.
حال 12 فایده مهم و
اصلی انار را برای شما بیان می کنیم.
1- انار و خاصیت آنتی
اکسیدانی:
تحقیقات نشان داده است
که انار 3 برابر چای سبز،آنتی اکسیدان دارد.لازم به ذکر است که نقش آنتی اکسیدان
ها،حفاظت از بدن در برابر استرس ها،آلودگی های شیمیایی و میکروبی،بیماری قلبی
و سرطان هاست.
2- انار:قلب و عروق:
آب انار جلوی تصلب
شرایین و بیماری قلبی را می گیرد.انار،از کلسترول بد( LDL) در برابر اکسیده شدن محافظت می
کند.آب انار همانند آسپیرین عمل می کند.آب انار از به هم پیوستن پلاکت
های خونی جلوگیری می کند، پس مانع از لخته شدن خون می گردد.انار موجب
کاهش فشار خون بالا می گردد.آب انار باعث کاهش چربی خون می شود.تحقیقات نشان
داده است که اگر روزی سه چهارم لیوان آب انار بنوشید و این کار را مدت 3
ماه انجام دهید،مقدار اکسیژن بیشتری به قلب می رود و باعث سلامتی قلب می
شود.آب انار،جلوی تخریبات DNA و بیماری های حاصل از تخریب آن را می گیرد.
3- انار و سرطان:
آب انار به کاهش خطر
سرطان پستان کمک می کند.انار از سرطان پروستات جلوگیری می کند و یا رشد آن را
آهسته می کند.از سرطان پوست نیز جلوگیری می کند.
4- انار و دیابت
قند موجود در آب انار
همانند قند موجود در آب دیگر میوه ها است.از این نظر بیماران
مبتلا به دیابت باید در مصرف آن احتیاط کنند و در این مورد با پزشک
خود مشورت کنند.
5- انار و کلیه:
انار،از بی نظمی و
اختلال در کار کلیه ها می کاهد و به طور کلی ادرارآور است.
6- انار و بیماری
آلزایمر:
افرادی که در هفته 2
لیوان یا بیشتر آب انار می نوشند،احتمال پیشرفت و بروز
آلزایمر در آن ها نسبت به افرادی که در هفته نصف لیوان آب انار مصرف می
کنند، 76 درصد کمتر است.
7- انار و بیماری های
عفونی:
انار از تعداد کرم های
روده می کاهد.در هنگام تب،به بیمار،انار یا آب آن را
بدهید،چرا که در رفع تشنگی بسیار مفید است.انار برای گلو درد بسیار مفید
است.شمایی که سرما می خورید،آب انار برای شما دواست.با نوشیدن آب انار،بیماری
های عفونی را از بدن دور کنید.
8- انار و پوست:
هسته انار از پیر شدن
پوست جلوگیری می کند.اگر می خواهید جوان بمانید،انار مصرف کنید،زیرا خوردن انار باعث می
شود که 6 سال جوان تر به نظر آیید.
9- انار : گوش،چشم
،دندان،صدا:
انار و عسل برای گوش
درد مفید است.انار و آب انار برای بهبود بینایی و جلوگیری
از ضعیف شدن چشم خوب است.انار از خرابی دندان و لثه جلوگیری می کند.آب
انار برای صدای گرفته و خشن مفید است.
10- انار و بارداری:
مادران باردار روزانه
نصف لیوان آب انار مصرف کنند تا از زود به دنیا آمدن و از
صدمات مغزی در نوزاد خود جلوگیری کنند.انار منبع خوب ویتامین های A ، E، C، B3 و اسید فولیک،پتاسیم و فیبر است.
یک لیوان آب انار،
40 درصد ویتامین C مورد نیاز روزانه بدن را فراهم می کند.
11- انار و یائسگی:
انار موجب کاستن استرس
و پریشانی ناشی از یائسگی می گردد.
12- انار و کاهش وزن:
انار موجب هضم بهتر
مواد غذایی می گردد.آب انار برای بهبود اشتها نیز مفید است.دقت کنید که آب انار
بدون شکر و فاقد فروکتوز( نوعی قند) برای کاهش وزن مفید است.
آب انار تازه بهتر است
یا
آب انار پاستوریزه یا بسته بندی شده در پلاستیک؟
آب انار تازه که خود
فرد می گیرد،بسیار بهتر از آب انار پاستوریزه است.آب انار واقعی دارای ویتامین و املاح
است.آب انار حدود 16 درصد نیاز فرد به ویتامین C را تامین می کند و همچنین منبع خوب
ویتامین B5 ، پتاسیم و آنتی اکسیدان
است.حرارت زیاد در حین پاستوریزه کردن،موجب از بین رفتن مقداری از مواد
مغذی موجود در انار می شود.
12 فایده انار
حضرت محمد (ص) فرموده اند:
"هرکس انار بخورد، کینه و دشمنی را از خود دور کرده است."
انار اولین بار در شرق
ایران
یافت شد و بعد به هندوستان، آفریقا، چین، اروپا و آمریکا برده شد.
برای هزاران سال انار
به عنوان گنجینه قدرت شناخته می شد. انسان ها برای زیبا تر شدن از این میوه استفاده
می کردند. در مصر، مردگان را با انار دفن می کردند.
در چین، هسته انار را
شکر می زنند و در جشن عروسی برای خوشبختی عروس و داماد آن را می خورند.
انار جزوی از نشانه و
سمبل نجابت در مردم اسپانیا است.
انار سمبل باروری و
ازدواج است.
انار به عنوان رنگ
برای پارچه استفاده می شود.
حال 12 فایده مهم و
اصلی انار را برای شما بیان می کنیم.
1- انار و خاصیت آنتی
اکسیدانی:
تحقیقات نشان داده است
که انار 3 برابر چای سبز،آنتی اکسیدان دارد.لازم به ذکر است که نقش آنتی اکسیدان
ها،حفاظت از بدن در برابر استرس ها،آلودگی های شیمیایی و میکروبی،بیماری قلبی
و سرطان هاست.
2- انار:قلب و عروق:
آب انار جلوی تصلب
شرایین و بیماری قلبی را می گیرد.انار،از کلسترول بد( LDL) در برابر اکسیده شدن محافظت می
کند.آب انار همانند آسپیرین عمل می کند.آب انار از به هم پیوستن پلاکت
های خونی جلوگیری می کند، پس مانع از لخته شدن خون می گردد.انار موجب
کاهش فشار خون بالا می گردد.آب انار باعث کاهش چربی خون می شود.تحقیقات نشان
داده است که اگر روزی سه چهارم لیوان آب انار بنوشید و این کار را مدت 3
ماه انجام دهید،مقدار اکسیژن بیشتری به قلب می رود و باعث سلامتی قلب می
شود.آب انار،جلوی تخریبات DNA و بیماری های حاصل از تخریب آن را می گیرد.
3- انار و سرطان:
آب انار به کاهش خطر
سرطان پستان کمک می کند.انار از سرطان پروستات جلوگیری می کند و یا رشد آن را
آهسته می کند.از سرطان پوست نیز جلوگیری می کند.
4- انار و دیابت
قند موجود در آب انار
همانند قند موجود در آب دیگر میوه ها است.از این نظر بیماران
مبتلا به دیابت باید در مصرف آن احتیاط کنند و در این مورد با پزشک
خود مشورت کنند.
5- انار و کلیه:
انار،از بی نظمی و
اختلال در کار کلیه ها می کاهد و به طور کلی ادرارآور است.
6- انار و بیماری
آلزایمر:
افرادی که در هفته 2
لیوان یا بیشتر آب انار می نوشند،احتمال پیشرفت و بروز
آلزایمر در آن ها نسبت به افرادی که در هفته نصف لیوان آب انار مصرف می
کنند، 76 درصد کمتر است.
7- انار و بیماری های
عفونی:
انار از تعداد کرم های
روده می کاهد.در هنگام تب،به بیمار،انار یا آب آن را
بدهید،چرا که در رفع تشنگی بسیار مفید است.انار برای گلو درد بسیار مفید
است.شمایی که سرما می خورید،آب انار برای شما دواست.با نوشیدن آب انار،بیماری
های عفونی را از بدن دور کنید.
8- انار و پوست:
هسته انار از پیر شدن
پوست جلوگیری می کند.اگر می خواهید جوان بمانید،انار مصرف کنید،زیرا خوردن انار باعث می
شود که 6 سال جوان تر به نظر آیید.
9- انار : گوش،چشم
،دندان،صدا:
انار و عسل برای گوش
درد مفید است.انار و آب انار برای بهبود بینایی و جلوگیری
از ضعیف شدن چشم خوب است.انار از خرابی دندان و لثه جلوگیری می کند.آب
انار برای صدای گرفته و خشن مفید است.
10- انار و بارداری:
مادران باردار روزانه
نصف لیوان آب انار مصرف کنند تا از زود به دنیا آمدن و از
صدمات مغزی در نوزاد خود جلوگیری کنند.انار منبع خوب ویتامین های A ، E، C، B3 و اسید فولیک،پتاسیم و فیبر است.
یک لیوان آب انار،
40 درصد ویتامین C مورد نیاز روزانه بدن را فراهم می کند.
11- انار و یائسگی:
انار موجب کاستن استرس
و پریشانی ناشی از یائسگی می گردد.
12- انار و کاهش وزن:
انار موجب هضم بهتر
مواد غذایی می گردد.آب انار برای بهبود اشتها نیز مفید است.دقت کنید که آب انار
بدون شکر و فاقد فروکتوز( نوعی قند) برای کاهش وزن مفید است.
آب انار تازه بهتر است
یا
آب انار پاستوریزه یا بسته بندی شده در پلاستیک؟
آب انار تازه که خود
فرد می گیرد،بسیار بهتر از آب انار پاستوریزه است.آب انار واقعی دارای ویتامین و املاح
است.آب انار حدود 16 درصد نیاز فرد به ویتامین C را تامین می کند و همچنین منبع خوب
ویتامین B5 ، پتاسیم و آنتی اکسیدان
است.حرارت زیاد در حین پاستوریزه کردن،موجب از بین رفتن مقداری از مواد
مغذی موجود در انار می شود.
Eggplant - Auberjin - Brinjal
خانواده Solanaceae
Solanum meiogena
بومی مناطق
حاره است.بیشتر در کوه های شرقی مثل هندوستان -چین-و خاورمیانه کشت می شود.
احتیاجات آب و
هوایی:
محصول فصل گرم
است.در درجه حرارتهای بالا رشد خوبی دارد.درجه حرارت روزانه 32 تا 27 و شبانه 27 تا 21 توصیه می
شود. در مقایسه با فلفل و گوجه فرنگی به سرما حساستر است.در پاییز زودتر
سرما زده می شود.احتیاج رطوبتی بالایی دارد.خصوصا در دوره گرم
و خشک تابستان عکس العمل خوبی به آبیاری نشان می دهد.به فصل رشد 100 تا 140 روز با
دمای مذکور نیاز دارد.
ارقام:
به 3 دسته از نظر فرم
میوه تقسیم می شود:
1- قلمی: میوه باریک و
بلند است.طول میوه چند برابر قطر است.و معمولا قطر 3 تا 5 سانتیمتر است.
2- معمولی (بومی): طول
متوسط میوه 15 تا 18 سانتیمتر است و تقریبا دو برابر قطر است.
3- دلمه ای:قطر میوه
زیاد است.و نزدیک به طول میوه است.
واریته های عمده از
قلمی ها؟ violetlong از دلمه ای ؟ : Fort myers
market ,Black becuty
یکی از مشکلات بادمجان
پوسیدگی میوه است که رقم Floriola market به پوسیدگی مقاوم است.رقم Black magic از بقیه زودرس تر است.و برای مناطق با فصل رشد کوتاه مناسب است.همه ارقام
تقریبا بعد از نشاءکاری برای رشد کامل به 90 روز احتیاج دارند .
خاک:
خاک لوم شنی با زهکشی خوب لازم است.مواد آلی باید بالا باشد.و
حاصلخیز باشد.بهترین PH خاک 5/5 تا 7 است و آماده سازی خاک
مشابه گوجه فرنگی است.
کود:
مقدار کود مثل سایر
سبزیجات به حاصلخیزی خاک و میزان مواد آلی و....بستگی دارد.خاکهایی
که از نظر هوموس فقیر هستند.باید از کود سبز یا کود حیوانی حدود 50 تن در هکتار استفاده کرد.
بادمجان مواد زیادی از
خاک
می گیرد و زمان اشغال زمین هم زیاد است.بنابراین از کود های شیمیایی
مثل NPK هم استفاده میشود.حدود 100 کیلوگرم NPK که
5K و 10 P و 5 N قبل از ماشت و 100 کیلوگرم
هم سه تا چهار هفته بعد از نشاء کاری داده می
شود.دوبار هم کود سرک ازته به مقدار کم داده میشود.
داشت:
رشد در ابتدای کار
خیلی کند است و علفهای هرز راحت قلبه پیدا میکنند.بسته به وضعیت کاشت علف
زنی انجام می شود.روش کرتی----->کولتیواتور جوی پشته----->دستی
احتیاجات آبی بادمجان
زیاد است مخصوصا زمان رشد میوه.دیده شده اگر در بادمجان برخی فواصل آبیاری زیاد
باشد براحتی پوست از بین می رود و میوه تلخ و بد مزه می شود.
حشرات و بیماریها:
حشرات: کرم شب پره
زمستانه-ککهای گیاهی-کرمهای خانواده اسفیرجیده-کنه عنکبوتی-کرم مفتولی-مگس سفید.
بیماری ها: پوسیدگی
میوه و پژمردگی verticillium
پوسیدگی میوه زمانی رخ
می دهد که میوه ها با سطح زمین در تماس باشند و مرطوب باشد.
برداشت:
زمانی که میوه به
اندازه بازار پسند می رسد در حالیکه کلاه به آن وصل است برداشت می شود.بهترین کار چیدن با
قیچی است.وقتی میوه 1/3 رشد نهایی را کرده برداشت می شود و اگر به رشد
نهایی برسد و برداشت نشود شفافیت پوست از بین می رود و قهوه ای یا زرد می شود
و گوشت و بذر سفت می شود.
هر سه چهار روز یکبار
برداشت می کنیم.در اینصورت عملکرد بیشتر می شود تا زمانی که میوه در روی بوته به رشد
کامل برسد.اگر به موقع برداشت شود نیاز به درجه بندی نیست چون همه یک
اندازه هستند.میوه های پوسیده و زخمی هم حذف می شوند.
اما هیچ میدانستید
بادمجان گیاهی ضد بیماری صرع هم هست.متخصصان تعذیه
میگویند بادمجان دارای مادهای ضدتشنج است و برای درمان بیماران مصروع اثر شفابخش
دارد.
از این گذشته بادمجان
مدر و ضد یبوست است و به خاطر دارا بودن آهن برای درمان کمخونی نیز موثر است.این سبزی
همچنین رگهای گرفته را باز و خطر سکته قلبی
را برطرف میکند.بادمجان به دلیل کالری کم،خوراک خوبی برای کسانی است که
میخواهند وزن خود را کاهش دهند، البته به شرط اینکه آن را در روغن سرخ
نکنند.
آب زرد رنگی که هنگام
نمک زدن بادمجان به دست میآید،داروی خوبی
برای کسانی است که دستشان زیاد عرق میکند.آنها میتوانند دست خود را روزی دو بار با آب بادمجان
بشویند.
جعفری:PARSLEY:PETROSELIUM
GISPUM
گیاهی است بومی نواحی مدیترانه-روز
بلند-دوساله-تیره چتریان یا(UMBELIFERAE)دارای ریشه که به عمق 160س.م خاک
30% آن تا عمق 50 تا 120 C.M درعمق بیشتر از 120س.م قرار میگیرد.
جعفری به دلیل داشتن
ریشه های فرعی کم،دارای ارزش بسیار کم در تناوب زراعی است.
__از نظر ساقه:
دارای ساقه علفی که
معمولا چند ضلعی و گوشه دار است و سطح ساقه پوشیده از کرک های
بسیار ریز است.
__از نظر برگ:
این گیاه دارای
برگهای مرکب به اشکال متفاوت است.
__از نظر گل:
این گیاه دارای
گل آذین چتر و گلهای زرد متمایل به سبز میباشد.
__از نظر بذر:
بذرهای بسیار ریز که 2
تا3طول و حاوی مواد معطری است که با ساییدن بذرها به هم چند برابر میشود.(و شامل
آپیول APIOLE مواد معطر گوگرد دار.)
جعفری دارای سه گونه
متفاوت است:
1)برگ صاف P.CVAR
VULGAR
2)برگ مجعد(فری)P.C VAR
HARTENS
3)ریشه ای P.C VAR TUBCROSUM
__از نظر ارزش:
جعفری دارای املاح
زیادی از آهن و کلسیم است. از نظر ویتامین ها غنی از ویتامین C و حاوی ویتامین A زیادی
است.
__شرایط آب و
هوایی:
این گیاه طالب آب و
هوای خنک ، شرایط سایه (نور نسبی) آب فراوان و خاک هوموسی است.آبیاری منظم جعفری در
صورتی که با شرایط سایه دهی و چیدن متوالی برگهای تازه توام شود.از
گلدهی جعفری جلوگیری میکند و مانع از تولید گل و بذر شده و عملکرد جعفری
را بالا میبرد.
عمق کاشت2-3س.م و
جوانه زنی بذر بسیار کند است و در نتیجه این گیاه به دماهای
پایین ابتدای دوره رویشی حساس میباشد و دماهای پایین باعث میشود گیاه به فاز زایشی یا گلدهی وارد میشود.
__کاشت،داشت،برداشت:
زمان کاشت جعفری
بر اساس منطقه از بهار تا پاییز متفاوت است این گیاه از نظر
داشت دارای نیاز گیاهی نسبتا کمی است(کمتر به رسیدگی نیاز
دارد).شرایط سایه باعث افزایش کیفیت برگها به دلیل کاهش
چوبی شدن یا خشبی شدن آن میشود.جعفری از نظر تناوب زراعی
ارزش نسبتا کمی دارد به همین لحاظ کمتر در تناوب زراعی گنجانده میشود.زمان
برداشت جعفری معمولا زمانی است که برگها بالغ شده و برداشت توسط یگ چاقوی
تیز انجام میپذیرد.
در کتب سنتی با نام
های «ترخون»، «طرخون» ، «الحوزان»، گفته شده است به فرانسوی آن
را Estragon و Amose petit dragon و Forgon و Dragone و به انگلیسی Taragon و Estragon گفته می شود، گیاهی است
از خانواده Compositae تیره فرعی Radeae نام علمی آن Artemisia
dracunculus L می باشد.
مشخصات
طرخون گیاهی است
پایا. ساقه
آن زیاد بلند نمی شود و ارتفاع آن در حدود 60 سانتی متر . برگهای آن سبز تیره.
دراز، باریک و نوک تیز و متناوب و بدون دمبرگ برگهای پایین ساقه کمی
بزرگتر و تقریبا دندانه ها آن را به 3 قسمت تقسیم می کند و نوک تیز است. گلهای
آن سبز مایل به زرد به صورت خوشه که از کنار برگها وصل به ساقه ظاهر
می شود.
تکثیر آن با توجه به
این که دانه های آن اغلب عقیم است،معمولا با تقسیم کردن و کاشت
پایه های ان در بهار یا پائیز انجام می گیرد، ولی از طریق کاشت
تخم آن در بهار یا پائیز نیز در بعضی مناطق تکثیر می شود.
این گیاه بومی
کوهستانهای سرد اروپا و آمریکا و مناطق مختلف روسیه و سیبری است.
با این که بومی مناطق
سرد است ولی از سرمای شدید زمستان در سالهای خیلی سرد لطمه می بیند و باید با برگ و
خاشاک و کود آن را حفظ نمود.
در ایران معمولا کاشته
می شود و در سبزی خوردن به طور خام و در سالاد بعضی از اشخاص مصرف می کنند.
ترکیبات شیمیایی
از نظر ترکیبات
شیمیایی در طرخون طبق بررسی دانشمندان وجود یک ماده تلخ و اسانس روغنی فرار مشخص
شده است.
گیاه دارای حدود 3/0 درصد اسانس روغنی است. اسانس
روغنی آن شامل 70-60 درصد متیل چاویکول و مقداری پی
متوکسی سینامیک الدئید است ماده متیل چاویکول که آن را استراگول هم می
گویند از نظر شیمی یک آثر میتیلیک از چاویکول است.
چاویکول یک ماده روغنی
و به طور قوی ض عفونی کننده است که از گیاه Betel گرفته می شود و گیاه بتل
نوعی فلفل سیاه خزنده است که بومی هند می باشد و نام علمی آن Piper betel
L است که در بخش خاصی
در جلد دیگر این کتاب خواهد آمد.
خواص – کاربرد
طرخون از نظر طبیعت
طبق نظر حکمای طب سنتی خیلی گرم و خشک است و نوع وحشی آن خیلی گرمتر
و خشکتر از نوع مزروع و کاشته شده آن است و دارای قوه تخدیر می
باشد. از نظر خواص برگها و سرشاخه های گلدار آن که مورد استفاده است معطر
و اشتها آور و مقوی معده و محرک و کمی ضد انگل است. اگر در دهان جویده
شود تلخ و کمی مخدر است و برای مدتی حس چشایی را کاهش می دهد و ضد اسکوربوت
است و برای جلوگیری از خونریزی لثه و التیام زخمهای دهان نافع است .
بادها و گازها و اخلاط لزج را تحلیل می برد و انسداد مجاری را باز می
کند و خشک کننده رطوبتها یم باشد. اگر آب تازه آن را با سرکه
رقیق گازدار مخلوط کرده و بخورند برای جلوگیری از ابتلا به آبله و سرخچه و ممانعت
از ایجاد علل وبایی در بدن مفید است. آشامیدن آب بعد از جویدن آن در
دهان خیلی لذید است . برای گرم مزاجان مضر است و اسراف در خوردن آن موجب
قطع باه می شود از این نظر اشخاص گرم مزاج باید با بقولات سرد بخورند و
برای سینه خوب نیست و ایجاد خشونت در سینه می کند لذا باید با عسل خورده شود و
خیلی بطئی الهضم است و لذا با کرفس خورده شود.
ریشه طرخون وحشی را
معمولا عاقرقرحا نیز می گویند که خواص آن در جای خود تحت عنوان عاقرقرحا بحث می
شود.