از
آنجایی که پرورش قارچها معمولاً در محیطی بسته انجام می شود لذا قارچها ی
صدفی رامی توان در هر منطقه جغرافیائی و با هر نوع آب و هوایی تولید کرد.
قارچها میتوانند اختلاف درجه حرارت 16 تا 30 درجه سانتیگراد را تحمل کنند .
میزان تولید در مکانی به مساحت 80 متر مربع
در
یک مکان سرپوشیده دارای سقف مناسب به مساحت 80 متر مربع بیش از یک تن قارچ
تولید میشود که زمان لازم برای انجام این کار در حدود 2 ماه بوده و اولین
برداشت پس از یک ماه بدست می آید . این جزوه برای تولید قارچ صدفی در سطح
محدود ( زیر 80 متر مربع ) نوشته شده بدیهی است جهت تولید در سطح وسیعتر
دانش فنی بیشتری مورد نیاز می باشد که در کلاسهای تخصصی این آموزشگاه بصورت
تئوری و عملی ارائه خواهد شد .
برای
کشت قارچ صدفی میتوان از یک اتاق ، زیر زمین ، انباری و یا هر مکان خالی
دیگر که دارای سقف باشد استفاده نمود . این مکان باید توانائی نگهداری هوای
معتدل را داشته باشد بطوریکه تا حد امکان از اختلاف شدید درجه حرارت محیط
جلوگیری شود .
محیط
کشت قارچ صدفی از کاه گندم ، کاه جو ، کاه برنج ، تراشه چوب صنوبر و غیره
تهیه میشود . در این کشت از خاک و کود( حیوانی یا شیمیایی) استفاده نمیشود
بنابراین هیچگونه آلودگی زیست محیطی ندارد .
کاه خرد شده یک شب در آب قرار داده شده تا مرطوب شود سپس مدت 2 تا 3
ساعت در آب جوش پاستوریزه میشود. برای این کار میتوان از یک بشکه خالی
استفاده کرد . زمان پاستوریزه کردن از وقتی محاسبه می شود که آب به نقطه
جوش رسیده باشد . جهت اطمینان از شروع دمای پاستوریزه (حداقل70 درجه
سانتیگراد) بهتر است از دماسنج الکلی استفاده شود . سپس کاه را آبکش کرده
آنرا به حال خود رها میکنند تا پس از چند ساعت خنک شود بطوریکه با لمس کردن
کاه با پشت دست هیچگونه گرمایی احساس نشود.
پس از اینکه کاه کاملاً خنک شد با 3 تا 5 درصد بذر قارچ (اسپان) بذر زنی میشود به این منظور برای هر 10 کیلو گرم کاه پاستوریزه شده مقدار 400 تا 500 گرم بذر قارچ اضافه و مخلوط میشود . مخلوط حاصل درون کیسه های به قطر 45 تا 50 سانتیمتر با ارتفاع 80 تا 150
سانتیمتر ریخته می شود و سطح آن کمی فشرده شده تا رطوبت کاه حفظ گردد . پس
از بستن سر کیسه آنرا به محیطی که از قبل بعنوان سالن کشت در نظر گرفته
انتقال داده و از سقف آویزان میشود . میتوان کیسه های کشت شده را روی زمین
هم قرارداد .
از اولین روز کشت تا مدت 25 الی 30 روز دما روی 24 درجه سانتیگراد نگهداری شده و محیط را تاریک میکنند زیرا تابش نور مستقیم خورشید برای قارچ صدفی مناسب نیست.
پس از اینکه سطح کاه پوشیده از تارهای سفید رنگ و ظریف قارچ صدفی شد سوراخهایی به فاصله 20 تا 25
سانتیمتر و به قطر یک سانتیمتر در اطراف کیسه کشت شده ایجاد و با آب پاشی
مداوم کف سالن رطوبت محیط را افزایش می دهند در این زمان دما به 20
درجه سانتیگراد کاهش داده میشود .نور یک لامپ معمولی در این زمان ضروری
بوده و باعث افزایش محصول میشود . قارچها پس از یک هفته دیگر قابل برداشت
می باشند .
زمانی
که کیسه کشت پاره میشود چنانچه رطوبت محیط پائین باشد سطح کاه خشک شده و
بایستی با مقادیر خیلی کم بصورت اسپری آب پاشی شوند . آبیاری ممکن است روزی
2یا 3 بار انجام شود باید توجه داشت که آبیاری تا 48 ساعت قبل از برداشت قارچها متوقف شود پس از برداشت محصول میتوان آبیاری را ادامه داد .
میزان تولید از هر کیسه طی 4 یا 5 چین یا بیشتر در حدود 2 تا 4 کیلوگرم قارچ تازه می باشد .
توجه: دوستان توصیه میشود برای یادگیری بیشتر راجع به پرورش قارچ حتما مجموعه آموزشی پرورش قارچ + 5 طرح توجیهی رو دانلود کنید
سلام.
خیلی ممنون.
داشتم ازش ناامید میشدم.
به خاطر علاقه م به گل و گیاه لینکتون کردم