سبز نیوز

سبز نیوز

مطالب کاربردی گیاهان زینتی.گیاهان دارویی.کشت قارچ.کشت گلخانه ای.تراریوم و بونسای
سبز نیوز

سبز نیوز

مطالب کاربردی گیاهان زینتی.گیاهان دارویی.کشت قارچ.کشت گلخانه ای.تراریوم و بونسای

کنجد


کنجد یکی از گیاهای روغنی بومی ایران است و در اکثر نقاط کشور به طور پراکنده با سطح زیر کشت حدود40 هزار هکتار مورد کشت و کار قرار می گیرد . علاوه بر مصارف شیرینی پزی و آجیلی استفاده از روغت ان در طبخ غذا نیز متداول است .

ویژگی مقاومت کنجد به خشکی ، امکان کشت در حرارت بالا ، داشتن بیش از 40% روغن با کیفیت عالی و بیش از 20% پروتیین ، دامنه سازگاری زیاد با محیط و کاشت آن به عنوان زراعت دوم پس از برداشت غلات در مناطق گرم و خشک از مزایای عمده کنجد در کشاورزی کشور است . کشت کنجد در منطقه سیستان به طور پراکنده و بخصوص به صورت کشت توأم با جالیز مرسوم است .

روش کشت و مراقبتهای زراعی کنجد :

کنجد گیاه فصل گرم است و در بهار زمانی که درجه حرارت خاک به بیش از 20 درجه سانتی گراد برسد زمان مناسب کشت است که در منطقه سیستان این دما در فروردین ماه تأمین می شود .

پس از انتخاب زمین مناسب که دارای خاک شنی یا رسی شنی حاصلخیز باشد و پخش کود شیمیایی به مقدار 100 کیلو گرم سوپر قشقات  تریپل ، 25 کیلو گرم اوره و 100 کیلو گرم سولفات پتاسیم مزرعه شخم و دیسک خورده و پس از قطعه بندی و تسطیح اقدام به کشت بذر   می شود . مقدار بذر مورد نیاز بر اساس شرایط کاشت مکانیزه یا نیمه مکانیزه 10_5 کیلو گرم در هکتار است که بایستی در عمق 2_1 سانتی متر فاصله خطوط 50_30 و فاصله بوته 10_5 سانتی متر کشت شود . پس از سبز شدن بذور باید مراقبتهای زراعی شامل آبیاری ، وجین ، مبارزه با آفات و پخش کود اوره به صورت سرک به مقدار 100 کیلو گرم در هکتار به موقع صورت گیرد .

رقم مناسب کشت کنجد در منطقه سیستان :

بر اساس نتایج حاصله از اجرای طرح بررسی و مقایسه عملکرد ارقام کنجد (1) در مرکز تحقطقات کشاورزی زابل ، کنجد رقم محلی زابل با عملکرد 1154 کیلوگرم در هکتار بالاترین تولید را داشته که خصوصیات این رقم به شرح زیر است ( 2 ) :

1_ تیپ رشد : بهاره و متوسط رس

2_ طول دوره رویش : 133 روز

3_ ارتفاع :103 سانتی متر

4_ تعداد شاخه فرعی : 8 عدد

5_ تعداد گل در محل اصلی : 46 عدد

6_ تعداد کپسول در بوته : 116 عدد

7_ تعداد ردیف در کپسول : 4 عدد

8_ تعداد دانه در کپسول : 34 عدد

9_ وزن هر دانه : 3 گرم

10_ رنگ بذر : قهوه ای

برداشت کنجد :

کنجد را زمانی باید برداشت کرد که هنوز کپسول ها نسبتاٌ سبز باشد زیرا درصورت رسیدن کامل ، کپسول هل باز شده و بذور ریزش می کند .

در مزارع کوچک و کشتهای دیمی توأم با جالیز ، بوته ها را با دست برداشت و سپس با دست یا کمباین می کوبند .

جدول زمانی مراحل اجرایی کاشت ، داشت و برداشت کنجد

_ قروردین و اردیبهشت : تهیه زمین ، کاشت

_ اردیبهشت و خرداد : مراقبتهای زراعی شامل : آبیاری ، سرک و وجین

_ تیر و مرداد : ادامه مراقبتهای زراعی و برداشت

نظرات 2 + ارسال نظر
علی مهابادی چهارشنبه 25 اردیبهشت‌ماه سال 1392 ساعت 10:20 ب.ظ

واقعا سایت پر محتوایی دارید چطور میتونیم توش مطلب بنویسیم

اسم و مشخصات خود را بهما ایمیل کنید ا دعوتنامه به ایمیل شما ارسال شود

تقی پنج‌شنبه 12 تیر‌ماه سال 1393 ساعت 07:53 ب.ظ http://arasogloo.blogfa.com

با عرض سلام وخسته نباشید من از منطقه ارس آذربایجان مزاحمتان میشم میخواستم رقم مقاوم کنجد به تابستان گرم منطقه وسرد پاییز ارس وپربازده بهم معرفی کنید در ضمن من خودم از خریداران عمده کنجد منطقه ارس هستم خلاصه کلام بذر اصلاح شده کنج=د نمیتنم پیدا کنم

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد