فهرستی
از درختان میوه و میوه هایی که از ایام گذشته در ایران وجود داشته و یا
امروزه در کشورمان کشت می شود . در این نوشته سعی شده به نکته های کوچک ولی
مفید نیز از میوه کاری اشاره کنیم میوه ها را می توان به صورت زیر دسته بندی کرد . · میوه های استوایـــــــی (گرمسیری) · میوه های مدیترانه ای · میوه های مناطق معتدل · میوه های بومی · میوه های مغزدار · میوه های وحشی · میوه های غیرخوراکی آلبالو : بهترین راه تکثیر خوابانیدن است ولی با قلمه نیز تکثیر می شود . ازگیل : ( Mespilus germanica) جزء میوه های شفت دار و زمان برداشت پائیز است . انار : میوه انار یک سته است (berry) که کاسبرگ لایه بیرونی و یا پوست میوه را تشکیل می د هد و بهترین راه تکثیر؛ خوابانیدن است ولی با قلمه نیز تکثیر می شود . آلو : شامل چندین گونه وحشی و کشاورزی و میوه های هسته دارشفتهای نوع Prunus ( آلو بخارا ؛آلو برقانی ؛ آلو قطرهطلا و آلوکک ) انجیر: (Ficus spp ) نیمه گرمسیری میوه در شاخه سال جاری تشکیل می شود و انواع دیگر( انجیرهندی – هلو انجیری ) آناناس :( Ananas comosus) جزء میوهای استوایـی انبه : ( Mangifera indica) جزء میوهای همیشه سبز واستوایـی(گرمسیری) آووکادو : (Avocados) جزء میوهای استوایـی انگور ( مو) : نیاز به هرس زیاد دارد ؛ میوه مو به صورت جوانه های مخلوط جانبی روی شاخه های سال جاری تشکیل می شود . آگلی : )پیوندی از پرتقال ، نارنگی و گریپ فروت , ( جزء مرکبات استوایی بادام :( amygdalus communis) جهت جلوگیری از سرمازدگی شکوفه از هورمون جیبرلین استفاده کنید . بالنگ : ( citrus medica ) و جزء سیتروسهاست به : (gydonia oblanga)؛ دانه دار وجزء میوه های شفت دار پاپایا (خربزه درختی) پرتقال : دارای گونه های شیرین و ترش است ؛ جزء مرکبات استوایی پسته : مقاوم به خشکی و شوری تمرهندی : (Tamarindus indica) ؛ جزء میوهای استوایـی تمشک ؛ تمشک سیاه : دارای گونه های متعدد است از طبقه rubus توت فرنگی : (Frigaria spp) میوه ای کاذب است به هیچ وجه میوه محسوب نمی شوند اما در آشپزی به شکل میوه کاربرد دارد خربزه : علائم رسیدگی نوک میوه نرم ؛ در ناحیه دم شیار به وجود بیایید وشبکه پوست برجسته شود و گیاهی از خانواده کدوئیان است خرما : Phoenix dactylifera) ) ؛ ( تامار- رطب- خلال و کال مراحل مختلف رشدی میوه خرماست ) ؛ مقاوم به خشکی و شوری و تکثیر از پاجوش خرمالو : ( Diospyros kaki) ؛ از میوههای بومی آسیاست زرشک : نیمه گرمسیری زیتون : نیمه گرمسیری زالزالک : (Crataegus spp. ) ؛ جزء میوه های شفت دار زردآلو : ((prunus armenica ؛ میوه های هسته دارشفتهای نوع Prunus و دارای واریته هائی از جمله شکرپاره ؛ نادری و شاه پسند مشهد می باشد سیب : جزء میوه های شفت دار ؛ دانه دار ؛ به چهارپایه تقسیم می شوند : خیلی پاکوتاه EM9 . پاکوتاه EM7,EM26 . قوی EM2 . خیلی قوی . EM 16 کوکبی (میوهٔ ستاره) کیوی : سفرس چینی Actinidia spp )) گواوا (زیتون محلی) : ( (Psidium guajava ؛ جزء مناطق نیمه حاره ای گیلاس : میوه های هسته دارشفتهای نوع Prunus گلها روی شاخه های 2 ساله و 2 سال به بالا تشکیل می شود گریپفروت : جزء مرکبات استوایی گلابی :pyrus commonis)) ؛ جزء میوه های شفت دار ؛ گلها روی اسپورهای 2 ساله تشکیل می شود ؛ دانه دار ؛ پیوند مناسب اسکنه ؛ دارای گونه های اروپا و آسیایی Pyrus spp و تخمدان گلابی اپی جین است لایچی :( Litchi chinensis) ؛ جزء مناطق نیمه حاره ای لیموشیرین : حساس به سرما و جزء مرکبات استوایی موز : جزء میوهای استوایـی نارگیل : (Cocos spp) ؛ جزء میوهای استوایـی نارنج : مقاومت به امراض و نسبت به سرما بیش از پرتقال هلو
:برای کشت هلو در اراضی قلیایی وآهکی پایه زرد الو – اراضی سنگین گوجه –
اراضی سنگلاخی بادام استفاده می شود – البته از خود هلو نیز می توان برای
پایه استفاده کرد و میوه های هسته دارشفتهای نوع Prunus ؛ واریته های زودرس هلو قرمز رضائیه ؛ شاه پسند و انجیری دانشکده می باشد 0 هندوانه : (Citrullus vulgaris ). طالبی . بادام زمینی . بلوط ؛ توت . خیار . دارابی . ذغالاخته . شاهتوت . شفتالو . شلیل . فندق . کُنار . لیمو ترش . نارنگی . بلوط .گوجه . گردو البته در ایران میوه های متعدد دیگری نیز وجود دارد که بصورت وحشی پرکنده اند و به دلایل مختلف استفاده نمی شوند و یا در مناطق محلی استفاده میشود .