آبیاری کوزه ای روشی قدیمی که جدیدا در شهر یزد با خلاقیت جوان یزدی احیا شده و جالب اینکه نتیجه بسیار خوبی هم داده است آب به وسیله لوله به کوزه که درون خاک و کنار ریشه گیاه دفن شده میرود و کوزه به مرور آب را در اختیار گیاه قرار میدهد
درشهر یزد باستان آب بسیار کم و در روستاها اکثرا بوسیله قنات و سیستم تقسیم بندی دقیق آبرسانی انجام می شد.
یزدیها بوسیله سیستم کوزه ای توانستن در بیابانها که هیچ آب و قناتی وجود نداشت هندوانه های فوق العاده شیرین و بی نظری عمل بیاورن به دلیل اینکه:
و این سه عامل مهم باعث رشد بهترین و بی نظیر ترین محصول هندوانه میشد.
در قدیم تعداد زیادی کوزه تا فواصل خاص و بصورت جدولی در زمین تا گردن کوزه را در خاک فرو میبردند
سپس بوسیله گاری و کوزه های بزرگ آب رو به محل کوزه هایی که در خاک فرو رفته بودند برده و آنها را پراز آب کرده درب آن را با تکه سنگی می پوشانیدن تا از تبخیر و ورود جانوران به داخل کوزه جلوگیری کنند سپس یک بذر هندوانه در کنار کوزه می کاشتن
بذر هندوانه در خاک غنی بیابان و آفتاب سوزان در کنار کوزه سفالی که بوسیله قانون اسمزی وقتی نم اطراف خاک آن کم میشد به درستی و با کمترین مصرف آب، بهترین آبرسانی به گیاه را کوزه سفالی انجام میداد.
هندوانه شروع به رشد کرده و همه ریشه خود را به دور کوزه سفالی می چرخاند و به دلیل عمل آبرسانی اتوماتیک کوزه سفالی هندوانه به بهترین نحو آبرسانی می شد.
بنده نیز سالهای بسیار قبل این عمل را مقایسه کردم و دریافتم هندوانه ای که بوسیله روش کوزه ای آبیاری شده از ابعاد بزرگتری برخورداره با وجود مصرف آب بسیار کمتر نسبت به نمونه ای که با آبیاری غرغابی انجام شده بود.
شما خوانده گرامی نیز میتوانید این سیستم جالب را در باغچه منزل خود برای هر گیاهی که نیاز به آب فراوان دارد امتحان بفرمایید و لذت ببرید.
خلاقیت در تلفیق علوم قدیم وجدید ادغام سیستم کوزه ای قدیم و لوله ای جدید جواب داده است
مجموعه کتاب ها و مقالات نصب,طراحی, اجرا وسرویس سیستم های آبیاری تحت فشار قطره ای,بارانی,زیرزمینی و... ارائه شده در فرمت های ورد(word) پاورپوینت و پی دی اف.
**مجموعه صفحات جزوات و مقالات بیش از 1000 صفحه میباشد
**برای دیدن سرفصل های مجموعه روی دریافت فایل کلیک کنید
مطالب مرتبط:
کاشت بلوبری و توت فرنگی در گلدان