سبز نیوز

مطالب کاربردی گیاهان زینتی.گیاهان دارویی.کشت قارچ.کشت گلخانه ای.تراریوم و بونسای

سبز نیوز

مطالب کاربردی گیاهان زینتی.گیاهان دارویی.کشت قارچ.کشت گلخانه ای.تراریوم و بونسای

راهنمای تهیه محلول غذایی برای کشت هیدروپونیک

میدانید که برای تهیه فرمول غذایی هیدرو پونیک باید  هزینه زیادی بپردازید و داشتن اطلاعات در مورد طرز تهیه فرمول ها میتواند کمک کند خودتان آن را تهیه کنید

علائم زیادی: افزایش نیتروژن باعث تولید گیاه پر آب و ضخیم و در نتیجه تغییر رنگ شاخ و برگ به رنگ سبز تیره می شود. همچنین گیاه نسبت به بیماریها و آفات حساسیت زیادی پیدا می کند.افزایش نیتروژن در محصولات میوه ای باعث آسیب شکوفه و گل می شود و کیفیت محصول را کاهش می دهد.  

بهترین میزان برای یونهای نیترات 75% و برای آمونیوم25% می باشد. در سیستم های چرخه ای 5% آمونیوم از کل نیتروژن کافی است ولی در سیستم های غیر چرخه ای یک درصد بیشتری احتیاج است.
افزایش غلضت نیترات باعث کاهش تعداد تارهای کشنده ریشه نیز می شود. اگر منبع اصلی تامین نیتروژن آمونیوم با شد می تواند گیاه را مسموم کند. آثار این مسمومیت در ساقه و برگها توسعه پیدا می کند و برگها به صورت پیاله ظاهر می شوند و همچنین بافت های آوندی خراب می شوند. آمونیوم مانع از عملکرد کلسیم، که برای نگهداری دیواره سلولی لازم است می شود در نتیجه گیاه پژمرده می شود. اگر شاخه های مبتلا شده را از وسط ستون ریشه ای ببریم یک محیط سیاه و فاسد از بافت پیوندی را مشاهده می کنیم.
غلظت نیتروژن در اکثر فرمولهای محلول غذایی بین 100 تا 200 mg/l است و نسبت نیترات به آمونیوم در حدود 3 یا 4 به 1 است .
منابع نیتروژن عبارتند از : منو یا دی هیدروژن فسفات آمونیوم به عنوان معمولی ترین منبع تهیه آمونیوم می باشد. ولی در کل از نیترات کلسیم ، نیترات پتاسیم و اسید نیتریک برای تهیه نیترات و از نیترات آمونیوم برای تهیه آمونیوم استفاده می شود . 
 
فسفر:
میزان فسفر در گیاهان از 2/0 تا 5/0 درصد در ماده خشک تغییر می کند.
علائم کمبود: اولین علامت کمبود در رشد دیده می شود و سپس برگهای پیرتر به رنگ زرشکی سیر(ارغوانی) تبدیل می شوند.
علائم زیادی: اگر از 1% در ماده خشک بیشتر باشد باعث مسمومیت فسفر می شود. مسمومیت فسفر بر روی سایر عناصر مانند آهن، منگنز و روی تاثیر می گذارد. 
غلظت فسفر در محلول غذایی: در اکثر فرمولهای غذایی غلظت فسفر بین 30 تا 50 mg/l می باشد. شکل فسفر در محلول غذایی به صورت منو یا دی هیدروژن فسفات است. 
 
پتاسیم:
میزان پتاسیم در گیاه 25/1 تا 3 درصد در ماده خشک تغییر می کند.
علائم کمبود: کاهش رشد و کلورز حاشیه ای. علائم کمبود پتاسیم مانند سوختگی برگ است به صورتی که در کنار برگها بیشتر است. در اکثر فرمولهای محلول غذایی غلظت پتاسیم در حدود 200 mg/l و به صورت کاتیون است.
منابع تهیه پتاسیم: نیترات پتاسیم - سولفات پتاسیم یا کلرید پتاسیم 
 
کلسیم:
میزان کلسیم در گیاهان در حدود 5/0 تا2% در ماده خشک است.
علائم کمبود: کمبود کلسیم به صورتی است که برگها به رنگ قهوه ای و یا سیاه ظاهر می شوند و حاشیه برگها نیز در هم فرو می روند. یکی دیگر از تاثیرهای کمبود کلسیم مرگ و پوسیدگی شکوفه و گل است.
علائم زیادی: باعث کمبود کاتیونهای مهم مثل پتاسیم و منیزیم می شود. غلظت کلسیم در اکثر محلول های غذایی در حدود 200 mg/l می باشد.
مهمترین منابع تهیه کلسیم در محلول غذایی نیترات کلسیم می باشد. در صورتی که حلالیت در آب کم باشد می توان از سولفات کلسیم به عنوان یک منبع تکمیلی استفاده کرد.
 
منیزیم:
میزان منیزیم در گیاه باید حدود 5/0 تا 2/0 درصد باشد. منیزیم در ساختار کلروفیل موجود است.
علائم کمبود: کلروز داخلی برگهای پیر. غلظت منیزیم حدود 50 mg/l و به شکل +mg2 در محلول غذایی است. منبع تهیه منیزیم سولفات منیزیم است.
 
گوگرد:
حجم گوگرد در گیاهان در حدود 15/0 تا 5/0 درصد در ماده خشک است.
علائم کمبود گوگرد شبیه نیتروژن است به صورتی که تمام گیاه به رنگ سیز روشن تغییر می کند. غلظت گوگرد در بیشتر محلول های غذایی 50 mg/l به صورت -so42 است. نمک های سولفات پتاسیم، منیزیم و آمونیوم از مهمترین منابع تهیه گوگرد است.
 
عناصر کم مصرف
 
بر:
غلظت مناسب بر در حدود 50 تا 10 mg/l در ماده خشک است. 
علائم کمبود: کاهش رشد و آسیب قسمتهای فوقانی گیاه و ریشه
علائم زیادی : بی رنگی و لکه دار شدن حاشیه برگها و همچنین مرگ حاشیه برگها
غلظت بر در انواع محلولهای غذایی در حدود 3/0 mg/l می باشد. اسید بوریک یکی از منابع تهیه بر است.
 
کلر:
غلظت کلر در برگها حدود 15/0 درصد است. میزان بیش از 1/0 برای اکثر میوه جات زیاد خواهد بود. 
علائم کمبود: ازدیاد نمک در محیط - علائم مسمومیت سوختگی برگها یا حاشیه آنها و همچنین زردی بی موقع برگها است.
برخی از منابع تامین کلر عبارتند از : کلرید پتاسیم یا کلرید کلسیم - اگر غلظت کلر در محلول زیاد باشد مانع از جذب یونهای دیگر مانند نیترات می شود.
 
مس:
میزان مطلوب مس در حدود 10 تا 2 mg/l در (ppm) ماده خشک است. مس در فتوسنتز و همچنین در ترکیب پروتئین کلروپلاست نقش دارد. مس بعنوان یک آنزیم فعال کننده شناخته می شود.
علائم کمبود: توقف رشد گیاهان و کلروز برگهای پیر از علائم کمبود مس است . همچنین در رشد محصولات میوه ای  تاثیر می گذارد و محصولات آنها از حالت طبیعی کوچکتر هستند.
غلظت مطلوب در محلول غذایی 001/0 تا 01/0  mg/l می باشد. میزان بیشتر از 4 mg/l در محلول غذایی باعثشیوع بیماری های قارچی می شود.
منبع تهیه مس سولفات مس می باشد.
 
آهن:
میزان مناسب آهن در اکثر محصولات حدود 50 تا 100 mg/l در (ppm) ماده خشک است.
علائم کمبود: کم شدن رنگ سبز گیاه بدلیل کاهش کلروفیل. تفاوت علائم کمبود آهن با منیزیم در این است که کمبود آهن ابتدا در برگهای جوان ظاهر می شود ولی منیزیم در برگهای پیر زودتر مشاهده می شود.
منابع تهیه:FeEDTA به عنوان معمولی ترین منبع و آهن های دیگر به صورت مرکب هستند. مثل سولفات آهن، فسفات آهن که شکل های غیر آلی آهن هستند و سیترات آهن و تارتارات آهن که دو شکل آلی آهن هستند.
 
منگنز:
میزان مطلوب منگنز در میوه جات حدود 100 تا 20 mg/l در (ppm) ماده خشک است.
علائم کمبود: در برگهای جوان به شکل یک کلروز داخلی و میانی نمایان می شود.
علائم زیادی: به صورت نقاط قهوه ای در بعضی از برگهای پیر و یا لکه های سیاه رنگ روی شاخه و میوه ظاهر می شود.این علائم در کمبود آهن نیز مشاهده می شوند که برای اطمینان یک تجزیه گیاهی لازم است.
غلظت منگنز در حدود 5/0 تا 1 mg/l در (ppm) در گیاه وجود دارد و برای تهیه آن از سولفات منگنز استفاده می شود.
 
مولیبدن:
 مولیبدن در حدود 5/0 تا 1 mg/l در (ppm) در گیاه وجود دارد.
مولیبدن یک ترکیب مهم در دو آنزیم است. آنزیم تثبیت نیتروژن و احیاء یون نیترات.
علائم کمبود: این علائم شبیه کمبود نیتروژن است و رشد و نمو گل کم می شود.افتادگی گل کلم یکی از نمونه های کمبود مولیبدن است.
در بیشتر فرمولهای محلول غذایی غلظت آن حدود 5/0 mg/l در (ppm) و به شکل آنیون -MoO42 در محلول موجود است.
منبع تهیه: مولیبدات آمونیوم
 
روی:
غلظت آن50 تا 5 mg/l در (ppm) در ماده خشک موجود است.
علائم کمبود: شبیه یک کلروز داخلی در برگهای تازه یافت می شود و باعث شکستگی و پارگی بعضی از برگها می شود. زیادی روی باعث کمبود آهن می شود.
غلظت در محلول غذایی: در بیشتر فرمولهای غذایی میزان آن 05/0 mg/l در (ppm) و به صورت کاتیون دو ظرفیتی است.
منبع تهیه : سولفات روی
 
مخلوط کردن مواد و ساخت محلول:
شما می توانید این مواد را جداگانه تهیه کنید و طبق نسبت های موجود با هم مخلوط کنید. قبل از مخلوط مواد به چند نکته توجه کنید.
به وزن و اندازه مواد غذایی دقت کنید.
مواد غذایی را در ظروف جداگانه قرار دهید تا از تناسب آنها مطمئن شوید.
مواد را یکباره با هم مخلوط نکنید و پس از مخلوط کردن آنها را دوباره بسنجید.
دقت محلول باید حدود 5% باشد.
هنگامی که از تناسب مواد مطمئن شدید آنها را در آب بریزید و آنها را در آب به خوبی مخلوط کنید و ظرف را به شدت تکان دهید.
بهتر است برای مخلوط کردن مواد  از آب گرم استفاده کنید.
 
تفاوت سیستم های کشت:
دو نوع روش کشت هیدروپونیک وجود دارد که هر کدام احتیاج به مدیریت خاصی دارد. در سیستم باز محلول غذایی فقط یکبار بکار می رود ولی در سیستم بسته محلول بصورت پیوسته و چرخه ای می باشد.
 
کیفیت آب:
کیفیت آب مهمترین مساله در تهیه محلول مناسب است. آبی که دارای مصارف خانگی و کشاورزی است حتما باید آزمایش شود و سپس مورد استفاده قرار گیرد. زیرا ممکن است این آبها دارای موادی باشند که در رشد گیاه تاثیر بگذارند. آب سطحی ممکن است شامل میکروارگانیسم های بیماری زا یا جلبک ها باشد. این عوامل مشکلاتی در سیستم های کشت بوجود می آورند مثلا جلبک ها باعث انسداد دو راهی ها و دریچه ها می شوند. بنابراین برای تهیه آب مناسب باید از روشهای مختلفی استفاده کرد که استفاده از صافی برای تصفیه آب از مواد معلق نامطلوب یکی از این راههاست. در ضمن هزینه آزمایش کردن آب کمتر از هزینه از بین بردن مشکلات ناشی از استفاده آب نامطلوب است.
 
صاف کردن آب و محلول غذایی:
آب برای اینکه در سیستم کشت بکار گرفته شود باید از یک صافی مناسب مثل لایه های ماسه عبور داده شود. این کار می تواند ذرات معلق که ممکن است شامل موجودات ریز بیماری زا، جلبک ها و یا حتی رسوب بعضی از عناصر باشد را از آب جدا کند.
محلول غذایی را می توان با عبور اشعه ماوراء بنفش (UV) استریل کرد. برای این کار می توان از دو لامپ 16 وات(UV) در مسیر محلول غذایی استفاده کرد.
 
فرمولهای محلول غذایی: 
 
 
 
فرمولهای محلول غذایی هوگلند 
 
 احتیاجات غذایی گیاه و انواع محلول های غذایی (خصوصیات یک محلول غذایی مناسب)
 
فرمول های غذایی متعددی برای کشت هیدروپونیک وجود دارد که بیش از 40 سال بر روی آنها تحقیق و مطالعه شده است.بعضی از این محلولها برای گیاهان خاصی طراحی شده اند ولی بعضی نیز برای تمام گیاهانی که در کشت هیدروپونیک استفاده می شوند بکار می روند. برای رشد گیاهان در کشت هیدروپونیک باید مقدار عناصر مختلف در یک رنج مشخص حفظ شوند که این کار نیاز به آزمایش مرتب محلول غذایی دارد. در کشت هیدروپونیک اشتباهات را به سختی می توان جبران کرد زیرا در این روش هر عنصر اثر خود را به سرعت نمایان می کند. بنابراین باید دقت زیادی در انتخاب یا ساخت محلول غذایی بکار برد. 
 
میانگین عناصری که در یک محلول غذایی مناسب وجود دارد 
عنصر
نیتروژن(شکل نیترات)       70-300
نیتروژن(شکل آمونیوم)       0-31
پتاسیم     200-400
فسفر      30-90
کلسیم
گوگرد    60-330
منیزیم    25-75
آهن        0.5-5.0
بر         0.1-1.0
منگنز     0.1-1.0
روی      0.02-0.2
مولیبدن   0.01-0.1
مس       0.02-0.2
پتاسیم دی هیدروژن فسفات  1
نیترات پتاسیم       5
نیترات کلسیم        5
سولفات منیزیم      2
محلول 2
فسفات دی هیدروژن آمونیوم 1
نیترات پتاسیم       6
نیترات کلسیم        4
سولفات منیزیم      2
 
ریز مغذیهای محلول پایه
اسید بوریک        2/86
کلرید منگنز         1/81
سولفات روی       0/22
سولفات   0/08
اسید مولیبدات       0/02
 
آهن
برای محلول شماره 1: 5/0 درصد سیترات آمونیوم آهن   1
برای محلول شماره 2: 5/0 شلات آهن            2
 
<>        150-400           مقدار بر حسب PPM
محلول مادر (پایه) Stock   میزان کاربرد ml/l
محلول 1
 
 
 
 
برخی دیگر از فرمولهای غذایی محلول Knop 
منبع       mg/l یا (g/l)
KNO3 0/2
Ca(NO3)2       0/8
NH2PO4         0/2
MgSO4 . 7H2O           0/2
 
 
برخی فرمولهای غذایی تولید تجاری سبزیجات
 
 
  
 
FePO4   0/1   Ca(NO3)2   0/82   MgSO4 . 7H2O   0/49
میزان (g در 100 گالن آب)
منبع       Johnson            Jensen  Larson  Cooper
 
میزان (
cg در 100 گالن آب)
منبع       Johnson            Jensen  Larson  Cooper
نیتروژن 105      106      172      236
فسفر      33        62        41        60
پتاسیم     138      156      300      300
کلسیم     85        93        180      185
منیزیم    25        48        48        80
گوگرد    33        64        158      68
ریز مغذیها
بر         0/23     0/46     1          0/3
مس       0/01     0/05     0/3       0/1
آهن        2/3       3/8       3          0/1
منگنز     0/26     0/81     1/3       2
مولیبدن   0/007   0/03     0/07     0/2
روی      0/024   0/09     0/3       0/1
 
 
گونه های مختلف در ابتدای رشد احتیاج به اصلاح در ترکیب محلول غذایی دارند. بعضی از محصولات نسبت به دیگر محصولات حساسیت بیشتری دارند. بنابراین، امکان دارد فرمولی که برای یک محصول خوب کار می کند، برای گیاه دیگر مناسب نباشد. تنظیم محلول غذایی به عهده شما است. ممکن است در استفاده از این محلول ها به مشکلاتی برخورد کنید که با داشتن آگاهی از نیازهای هر گیاه و علائم کمبود و اطلاعات دیگر می توانید محلول مناسب خود را تهیه کنید.
 
مقادیر شناخته شده عناصر اصلی در برخی محصولات
محصول نیتروژن فسفر      پتاسیم     کلسیم     منیزیم
خیار      230      40        315      175      42
بادمجان  175      39        235      150      28
گیاهان علفی         210      80        175      180      67
کاهو      200      50        300      200      65
هندوانه   186      39        235      180      25
فلفل       175      39        235      150      28
گوجه فرنگی        200      50        360      185      45
 
 
 
فرمول محلول غذایی برای محصولات مختلف 
میزان (g در 100 لیتر)
منبع       گوجه فرنگی        کاهو      گل سرخ
 
عناصر اصلی
نیترات کلسیم        680      407      543
سولفات منیزیم      250      985      185
نیترات پتاسیم       350      404      429
کلرید پتاسیم         170      -           -
فسفات منو پتاسیم  200      136      204
نیترات آمونیوم      -           60        20
 
ریز مغذیها
شلات آهن           15        19/6     19/6
 
  سولفات منگنز   1/78   0/96   3/9   بر   2/43   0/97   1/1   سولفات روی   0/28   0/552   0/448   سولفات روی   0/12   0/12   0/12   مولیبدات سدیم   0/128   0/128   0/127   نیترات پتاسیم   95   77   67   221   فسفات منو پتاسیم   54   103   -   99   سولفات منیزیم پتاسیم   -   -   167   -   سولفات پتاسیم   -   -   130   -   نیترات کلسیم   173   189   360   380   سولفات منیزیم   95   187   -   194   اسید فسفریک 75%   -   -   40ml   -   آهن شلات FeDTPA   9   9/6   12   30   اسید بوریک   0/5   1   2/2   0/6   سولفات مس   0/01   -   0/5   0/15   کلرید مس   -   0/05   -   -   سولفات منگنز   0/3   0/9   1/5   2/3   سولفات روی   0/4   0/15   0/5   0/17   اسید مولیبدیک   0/005   0/02   0/04   -   مولیبدات آمونیوم   -   -   -   0/14 
 
فرمول تولید سبزیجات به روش تجاری
 
 
کنترل EC: 
 
راهنمای کلی میزان مناسب EC        گیاهان میوه ای مثل خیار گوجه         گیاهان برگی مثل کاهو و ریحان
مرحله ابتدایی رشد (کاشت دانه)        
1600 -1800 mMho/cm
1120 -1260 ppm          
1400 -1600 mMho/cm
980 -1120 ppm
متوسط EC         2500 mMho/cm
1750 ppm        1800 mMho/cm
1260 ppm
میوه دهی            2400 -2600 mMho/cm
1680 -1820 ppm          --------
شرایط کمی نور (زمستان)   2800 -3000 mMho/cm
2000 ppm        2000 mMho/cm
  1320 ppm
شرایط زیادی نور(تابستان)  2200 -2400 mMho/cm
1700 ppm        1600 mMho/cm
1120 ppm
 
 
  KH2PO4   0/136   تارتارات فریک   1mg/l در 5/0 درصد محلول   ترلیز Trelease   KNO3   0/683   NH4)2SO4)   0/0679   KH2PO4   0/3468   K2HPO4   0/01233   CaCL2   0/4373   MgSO4  . 7H2O   0/4373   FeSO4  . 7H2O   0/00278   محلول Crone   منبع   a   b   c   KNO3   1   0/75   0/75   Ca3(PO4)2   0/25   0/25   0/25   CaSO4  . 2H2O   0/25   0/25   0/50   Fe3(PO4)2  . 8H2O   0/25   0/25   0/25   MgSO4  . 7H2O   0/25   0/25   0/50   محلول هوگلند و اشنایدر  

KNO3   0/31


توجه:پیشنهاد میشود برای مطالعه بیشتر در مورد کشت هیدرروپونیک مجموعه آموزشی مقالات و کتب هیدروپونیک (کشت بدون خاک) را دانلود کنید

دانلود

نظرات 8 + ارسال نظر
elm شنبه 23 فروردین‌ماه سال 1393 ساعت 11:27 ب.ظ

برای تهیه محلول برای شاهدانه به چه چیزهایی نیاز هست؟

اگه منظورتون از محلول کود هستش شاهدانه چون گیاه یک ساله هستش نیاز به کود نداره فقط خاکش رو همون اول باید خاک خوب و غنی انتخاب کنید مخلوط خاک برگ + کود دامی پوسیده+ماسه+خاک باغچه به نسبت مساوی

هانیه دوشنبه 9 فروردین‌ماه سال 1395 ساعت 07:28 ب.ظ

سلام
ببخشید انتوریوم هایی که داخل کپسول هستند هم از این محلول دارند یا فقط اب هست؟؟؟؟
منظورم انتوریوم هایی هستند که شاخه بریده در جعبه بسته بندی شدند

مهناز چهارشنبه 15 اردیبهشت‌ماه سال 1395 ساعت 01:44 ب.ظ

با سلام و خست نباشید،خیلی ممنون میشم اگه راهنماییم کنید که اگه بخوام گیاهان اپارتمانی رو به روش هیدروپونیک پرورش بده اون هم برای خودم و داخل خونه باید این محلول رو چگونه بسازم و گیاه رو در اون قرار بدم،خواهش میکنم جوابم رو بدید،چندی پیش در یه سایت خبری دیدم یه کارشناس جهرمی گیاهان اپارتمانی رو مثل حسن یوسف رو در بک سطل ماست به روش هیدروپونیک پرورش داده بود که ظاهر گیه فوق العاد بود،لطفا راهنماییم کنید

شما باید محلول رو طبق دستور بالا بسازید و یا سایر محلول های کشت مثل محلول هوگلند و یا... بعد به جای آب و خاک از این محلول برای آبیاری گیاهتون استفاده کنید

امیرحسین دوشنبه 7 تیر‌ماه سال 1395 ساعت 04:56 ق.ظ

با سلام خدمت استاد گرامی و توذیحات مفیدتون...میخاستم بدونم چطور میشه با ماده ای رنگ گیاه رو عوض کرد (ابلق)کرد با تشکر

چنین ماده ای که با اضافه کردنش به خاک یا آب گیاه رنگش رو عوض کرد وجود نداره اگرم باشه به طور موقت مثلا چند ساعته ممکنه رنگ یک گل رو تغییر بده.عوض کردن رنگ و خصوصیات یک گیاه نیازمند کار های اصلاحی روی DNA گیاه است و در حوزه تخصص هر کسی نیست

احسان کاظمی پنج‌شنبه 24 تیر‌ماه سال 1395 ساعت 02:06 ق.ظ

با سلام:
میخواستم بدونم آیا این ترکیبات به صورت محلول آماده هم وجود داره و از کجا میشه تو تهران تهیه کرد؟

دهقان چهارشنبه 27 مرداد‌ماه سال 1395 ساعت 10:21 ق.ظ

باسلام وخسته نباشید فرمولی که میزان (gدر100لیتر)است ۱۰۰ لیتر محلول میشود یا این که این میزان به ۱۰۰ لیتر اب موجود در سیستم اضافه میشود با تشکرازشما

هیدرو پنیک چهارشنبه 30 خرداد‌ماه سال 1397 ساعت 03:39 ب.ظ

باسلام و خسته نباشید
می خواستم بدونم که این محلول که گفتید باید هر چند مدت یک بار عوض کرد یا نه؟ احتیاج نداره

Tavakoli جمعه 24 خرداد‌ماه سال 1398 ساعت 11:44 ق.ظ

سلام خسته نباشید ممنون از اطلاعات خوبتون میخواستم بدونم که این مواد رو آماده در اصفهان از کجا میشه تهیه کرد

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد