مگس چغندر قند Pegomia betae
( Dip. Anthomyiidae)
میزبانان:
لارو از گیاهان زراعی به چغندر قند و از علف های هرز به سلمک- ترشک
( chenopodiaceae ) حمله می کند.
مرفولوژی:
مگسی کوچک،کپسول سر قهوه ای،قفس سینه ی خاکستری و پوشیده از موهای زیاد،شکم زرد و دارای موهای زیاد.
تخم ها شلجمی سفید با سطح مشبک و بصورت دسته ای پشت برگ گذاشته می شوند.لارو ورمی فرم (سر باریک و انتهای آن پهن) و بدون پا برنگ سفید مایل سبز یا زرد ، سه سن لاروی دارد وشفیره استوانه ای قرمز رنگ.
مناطق:
در تمام مناطق چغندر کاری ایران وجود دارد (اصفهان ، خراسان ، شیراز و غیره )
نحوه خسارت:
لارو داخل برگ شده و از بین دو اپیدرم تغذیه می کند ابتدا ایجاد مینوز ریزمی کند که کم کم
به هم پیوسته و لکه های سفید شبیه تاول ایجاد می کند و در ادامه برگها خشکیده و از بین می روند و سطح فتوسنتز کاهش می یابد.
بیولوژی:
این حشره زمستان را به صورت شفیره داخل خاک به سر می برد اوائل بهار که هوا گرم می شود و حشرات بالغ ظاهر میشوند ظهور حشرات به رطوبت و دما بستگی دارد که رطوبت زیاد و دمای کم باعث تشدید ظهور خسارت می شود.
بیشتر فعالیت در مواقع آفتابی می باشد و درمواقع بارانی زیر کلوخه ها مخفی می شوند و پس از جفت گیری تخم گذاری می کنند و لاروها پس از 3 الی 5 روز خارج شده و از زیر برگ آن را سوراخ کرده و وارد آن شده و به صورت مینوز تغذیه می کنند و ایجاد لکه های سفید تاولی می کنند.
لاروها پس از 12 الی 14 روز از برگ خارج شده و در سطح خاک به شفیره تبدیل می شوند که دوره شفیرگی 14 روز طول می کشد .
در کل طول یک نسل 27 الی 35 روز طول می کشد ودر سال 2 الی 4 نسل تولید می کند.
مهمترین خسارت در بهار (اردیبهشت) همزمان با نسل های اول و دوم و گاهی نسل سوم در پائیز است .
لارو در گرمای زیاد و رطوبت کم فعالیتی نداردو لذا در تابستان خسارت چندانی ندارد البته فعالیت دشمنان طبیعی نیز موثر است.
روشهای کنترل :
مبارزه باید در مرحله لاروی آفت صورت گیرد
الف): بیولوژیک سن شکارگر تخم Lygus rugulpennis
ب): زراعی
1- شخم عمیق بعد از برداشت محصول برای ازبین بردن شفیره های زمستان گذران
2- کنترل علف های هرز برای حذف میزبان واسط و عدم تداوم نسل آفت
ج):استفاده از سموم فسفره نظیر مالاتیون 57% ،دیازینون 60% به مقدار 2 لیتر در هکتار
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ترکیبات معدنی (غیرآلی)
گوگرد
گوگرد
اولین قارچ کش موثر بوده که استفاده از ان به قرنها پیش بر میگردد. این
ماده به عنوان یک قارچ کش محافظتی است که روی جوانه زنی کنیدیوم اثر
بازدارندگی دارد. استفاده از ترکیب گوگرد و آهک ابتدا برای کنترل سفیدک
پودری میوه ها توصیه شد و ترکیبات و مخلوطهای دیگر گوگرد(بیش از 20نوع)
هنوز به طور وسیعی در سیب، انگور و دیگر محصولات زراعی به کار میرود.
گوگرد
علیه چند جایگاه بیوشیمیایی عمل می کند. ضمن بازداری از تنفس سلولی،تولید
سولفید هیدروژن را کاهش داده، پروتئینها را تخریب کرده و با فلزات سنگین در
درون سلول قارچی تشکیل کلات می دهد. فعالیت انتخابی گوگرد علیه سفیدکهای
پودری ممکن است به خصوصیت رشد بی حفاظ و منحصر به فردشان نسبت داده شود و
یا ممکن است ناشی از جذب به وسیله لایه های چربی کنیدیوم باشد.
گوگرد
دارای فعالیت کنه کشی نیز می باشد. به طور مثال علیه کنه های تار عنکبوتی
استفاده می شود ولی در شرایط مرطوب و گرم(بالاتر از35 درجه سانتیگراد) ممکن
است گیاهسوزی بدهد.
مس
مس،
درابتدا به شکل سولفات مس، برای کنترلTilletia grisea در گندم استفاده شد.
ولی استفاده از ان توسعه نیافت تا مشاهده میلاردت در فرانسه در سال1882.
او مشاهده نمود که تیمارهای سولفات مس و آهک که در اطراف جاده ها استفاده
شده بود تا دزدان انگور را بترساند، همراه شده بود با کنترل سفیدک
کرکی(Plasmopara viticola). این موضوع باعث قبول مخلوط بردو به عنوان یک
تیمار روزمره برای سفیدک کرکی انگور شد.
قارچ کشهای مسی از قبیل مخلوط
بردو و اکسی کلرید مس هنوز به تنهایی یا به صورت ترکیب با سموم سیستمیک از
قبیل سیموکسانیل(cymoxanil) به کار می روند،تا تعدادی از بیماری های
انگورP. viticola، سیب زمینی و گوجه فرنگیPhytophthora infestance ،رازک
Pseudomonas humuli، موزMycosphaerella musicola، قهوهColletotrichum
kahawae و چایExobasidium vexas را کنترل کنند. ساخت محصولات حاوی مس
افزایش و ادامه یافته و تالات مس(Copper tallate) اخیرا به عنوان تشدید
کننده فعالیت تعدادی از قارچ کشهای آلی توصیف شده است.
مس، به شکلcu++،
به راحتی درون قارچهای حساس تجمع یافته، با آنزیمهای دارای گروههای
سولفیدریل(sulphydryl)، هیدروکسیل(Hydroxyl)، آمینو(Amino) یا کربوکسیل
(Carboxyl) ترکیب شده، آنها را غیر فعال نموده و باعث به هم خوردن
متابولیسم عمومی و سلامت سلول می شود.
محصولات مس علاوه بر همراه بودن
با همه حفاظت کننده های غیر متحرک، به طور متناوب برای دستیابی به پوشش
مناسب و بالا بردن کنترل بیماری در مزرعه استفاده می شوند و با وجودیکه
ممکن است تاثیرات قارچ کشی آنها کاهش یابد، به صورت نسبتاً نامحلول در آب
ساخته می شوند تا از تا ثیرات گیاهسوزی یون مس اجتناب شود. همچنین از شسته
شدن قارچ کش بوسیله باران کاسته شده تا پس ار کاربرد اولیه برای مدت طولانی
سودمند باشد.
جیوه
قارچ
کش های وابسته به جیوه ابتدا به عنوان محصولات غیر آلی در دسترس قرار
گرفتند. لیکن در دهه 1930 شروع به تولید مواد آلی از این فلز شد و پذیرش
گسترده آن برای استفاده، بخصوص برای ضدعفونی کردن بذر بالا گرفت. استفاده
از جیوه به خاطر پتانسیل خسارت به محیط زیست و سمیت بالا به شدت کاهش یافته
است. با این حال هنوز تعداد بسیار اندکی از قارچ کش های جیوه ای در بعضی
کشورها روی درختان زینتی و چمن در فصل زمستان استفاده می شود.
مثالی از قارچ کش های جیوه ای:
کلرید جیوه یک ظرفیتی ،کلرید جیوه دو ظرفیتی، اکسید جیوه
قلع
فعالیت
زنده کشی عمومی قلع، استفاده از آن را در کشاورزی محدود کرده است،هر چند
ترکیباتی از قبیل: تری بوتیل قلع،خاصیت قارچ کشی دارند. بیشترین ارزشمندی
فراورده های قلع به عنوان زنده کش در رنگهای دریایی است، ولی نگرانیهای
پتانسیل آلوده سازی محیط ،استفاده از آن را به مخاطره انداخته است. فن تین
استات(Fentin acetate) و فن تین هیدروکساید(Fentin hydroxide) در طیف وسیعی
از محصولات برای کنترل تعدادی از بیماری ها به کار می روند